Składniki:
- 2 duże papryki,
- 3 pomidory,
- 5 średnich pieczarek,
- 2 ząbki czosnku,
- mała cebula,
- pół ostrej papryki,
- kilka listków bazylii,
- sól
Przygotowanie:
Pieczarki, cebulę kroimy, podsmażamy na patelni – zdejmujemy z ognia. Dodajemy posiekany czosnek, pokrojoną ostrą paprykę i listki bazylii. Z pomidorów zdejmujemy skórkę, kroimy, dorzucamy do pozostałych warzyw. Lekko solimy warzywa.
Odcinamy górę papryki, wyjmujemy nasiona. Nadziewamy paprykę farszem, przykrywamy odciętą górą papryki. Stawiamy w naczyniu żaroodpornym. Paprykę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 -20 minut. Najlepiej smakuje z pieczonym, ciepłym pieczywem.