pieczarka

W celu jak najtrwalszego przechowywania pieczarki, usuwamy zabrudzenia z podstawy trzonu. Do oczyszczania pieczarki najlepiej posłuży nam niewielka szczoteczka oraz papierowy ręcznik. Tak przygotowany, świeżo zebrany grzyb możemy przez kilka dni śmiało przechowywać w lodówce. W przypadku odmiany białej będą to maksymalnie 4 dni, podczas gdy odmiana brązowa zachowa świeżość aż przez 6 dni. Dłuższe przechowywanie pieczarki wymaga zastosowania procesów zamrażania, suszenia, marynowania lub konserwowania. Profesjonalna uprawa oraz liczne walory, o których z przyjemnością opowiemy, czynią z pieczarki najpopularniejszy i najchętniej wykorzystywany w kuchni gatunek grzyba. Traktowana z szacunkiem i przyjaźnią, zagwarantuje nam kulinarny sukces. Musimy jednak pamiętać, w jaki sposób właściwie się z nią obchodzić.

  • Zawsze pilnujmy, aby temperatura przechowywania nie przekraczała 2 stopni Celsjusza, dlatego najbezpieczniej pieczarkę pozostawić w lodówce na najniższej półce.
     
  • Nasz grzyb, przed przystąpieniem do przygotowywania potrawy, nie wymaga obierania, a jedynie wyszczotkowania lub delikatnego opłukania pod zimną bieżącą wodą.
     
  • Wbrew obiegowej opinii, pieczarka znakomicie nadaje się do spożywania na surowo. Należy przy tym pamiętać, aby danie z surowej pieczarki przyrządzić na krótko przed spożyciem, a do jego produkcji używać wyłącznie najświeższych grzybów.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.