Ciasto:
300 gramów mąki
200 ml gorącej wody
30 gramów masła
szczypta soli
Farsz:
10 dużych pieczarek
1 średnia cebula
3 łyżki oleju + 1 łyżka
sól
Masło rozpuszczamy w gorącej wodzie i dolewamy do mąki i soli. Mieszamy łyżką do połączenia składników, później wyrabiamy ręką (ok. 5 minut). Ciasto jest dobre, gdy przestaje przyklejać się do dłoni i naciśnięte nie powraca od razu do pierwotnego kształtu.
Ciasto przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na 20 – 30 minut.
Pieczarki i cebulę kroimy na małe kawałki. Olej rozgrzewamy na patelni (3 łyżki). Wrzucamy cebulę i smażymy, aż lekko się zarumieni. Dokładamy pieczarki i całość solimy. Smażymy około 5 – 7 minut co jakiś czas mieszając.
Ciasto wałkujemy, wycinamy kółka. Na każdym kółku układamy farsz i zaklejamy.
W garnku gotujemy wodę z dodatkiem jednej łyżki oleju i szczyptą soli. Gdy woda zacznie wrzeć, wkładamy do niej pierogi. Gotujemy około 7 minut. Po wyjęciu możemy polać odrobiną rozpuszczonego masła.