Bułeczki pieczarkowo-kapuściane

SKŁADNIKI:

3 szklanki mąki
40g drożdży
1 szklanka mleka
1 łyżka cukru
2 jajka (osobno żółtka, osobno białka)
pół kostki masła
szczypta soli
15 dag pieczarek
połowa główki kapusty
1 mała cebula
2-3 łyżki maku
2 łyżki oleju
sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mleko podgrzewamy, dodajemy drożdże, żółtka, sól, mąkę, cukier, roztopione masło - wyrabiamy ciasto, po czym zostawiamy je do wyrośnięcia.
Kapustę szatkujemy, gotujemy w osolonej wodzie. Gdy będzie ugotowana - odciskamy nadmiar wody.
Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę kroimy w kostkę. Jedno i drugie dusimy na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Dodajemy do pieczarek z cebulką odciśniętą kapustę i lekko podduszamy.

Z ciasta wykrajamy kółeczka (np. szklanką), nakładamy farsz i zlepiamy, formując bułeczki. Wykładamy je na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Bułki smarujemy białkiem i posypujemy makiem.
Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180-200 stopniach Celsjusza.

AUTOR PRZEPISU:

Czas gotowania
Poziom trudności
Koszt wykonania
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.