SKŁADNIKI:
6 porcji
1/2 kg pieczarek
1 upieczona papryka
łyżka soku z cytryny
szczypta pieprzu cayenne
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 szkl posiekanych migdałów
łyżeczka suszonego tymianku
łyżka śmietany
2 jajka
sól,pieprz
3 łyżki masła
łyżka bułki tatej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Oczyszczone pieczarki,pokroić, skropić sokiem z cytryny.Posiekaną cebulę i czosnek podsmażyć na maśle-2 łyżki,dodać pieczarki,chwilę smażyć.Odparować wodę.Przepuścić przez maszynkę.Zmiksować z migdałami,śmietaną,jajkami,tymiankiem,papryka.Doprawić przyprawami.Formę pasztetową natłuścić,posypać bułką tart.Wyłożyć masę.Przykryć folia.Piec na blaszce z wodą ok 40 min.Odkryć filię pieczemy jeszcze ok 10 min.
AUTOR PRZEPISU: xenia