500 g pieczarek średniej wielkości (białych)
5 marchewek
1 mały seler
2 korzenie pietruszki
5 ogórków konserwowych
5 jajek
sok z połowy cytryny
pęczek natki pietruszki
3 łyżki majonezu
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka musztardy
Pieczarki myjemy, wrzucamy do zimnej wody z dodatkiem 1 łyżeczki soli i sokiem z połowy cytryny i gotujemy około 15 minut. Następnie wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Można je przygotować dzień wcześniej i włożyć do lodówki.
Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze części, a następnie gotujemy w osolonej wodzie na miękko. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Jajka gotujemy na twardo.
Pieczarki, warzywa, jajka oraz ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, musztardę, sól, pieprz do smaku oraz majonez. Wszystko razem mieszamy, przekładamy do miseczki i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.