Smaczna tarta z pieczarkami i warzywami

SKŁADNIKI:

Składniki (na formę o śr. 24 cm):

1 op. ciasta francuskiego
400g pieczarek
200g boczku
2 średnie cebule
2 papryki
1 puszka kukurydzy
150g sera gouda
łyżka musztardy sarepskiej
3 jajka
100ml śmietany 30%+1 łyżka mąki
przyprawy: po 1 łyżeczce pieprzu kolorowego, ziaren kolendry i czosnku w proszku, 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne, pół łyżeczki papryki ostrej
sól, pieprz czarny
masło

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Przygotowanie:

Paprykę i boczek pokroić w średnią kosteczkę. Cebulę - w pióra. Pieczarki przekroić na pół i pokroić na plasterki. Kukurydzę odsączyć. Ser zetrzeć grubo na tarce.
Pieprz kolorowy i kolendrę utrzeć w moździerzu na proszek.

Na 1 łyżce masła poddusić paprykę przez ok. 5 minut. Potem wrzucić boczek i cebulę. Smażyć kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec doprawić utartymi przyprawami oraz mielonymi. Pieczarki osobno podsmażyć na suchej patelni do odparowania wody.

Schłodzone ciasto francuskie rozwałkować tak, aby wyłożyć dno i boki formy do tarty. Spód posmarować cienką warstwą musztardy. Na to wyłożyć mieszankę paprykowo-mięsną, następnie pieczarki, kolejno kukurydzę.
Śmietanę dokładnie rozrobić z mąką, 2 jaja roztrzepać i połączyć ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Taką miksturą polać tartę, delikatnie nią "potrząsnąć", aby masa dostała się do nadzienia.
Na koniec wierzch posypać startym serem.
Ewentualnie: z resztek ciasta wykroić paski i utworzyć na wierzchu tarty kratkę.

Piec w 180st. przez 30-35 minut.

Smacznego :)

AUTOR PRZEPISU:

Czas gotowania
Poziom trudności
Koszt wykonania
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.