Ciasto;
4 łyżki masła
65 g mąki
2 jajka
1/2 łyżeczki musztardy
115 g sera cheddar
sól,pieprz
Nadzienie;
15 ml oliwy
350 g cukinii
120 g pieczarek
220 g pomidorów
1 cebula
ząbek czosnku
posiekana bazylia
Ciasto;masło ,150 ml wody zagotować.Dodać przesianą mąkę,gotować 2 min,ciągle mieszając.Powstanie gładka masa,ostudzić.Jajka roztrzepać z musztardą,szczyptą soli i pieprzu.Ser zetrzeć na tarce.Do ciasta dodać jajka,połowę sera.Wyrobić ciasto.Przełożyć do szprycy.Blachę wyłożyć papierem,wyciskać na nią ptysie.Posypać pozostałym serem.Piec 25-30 min w temp 180 stopni.Upieczone ,przeciąć ostrym nożem na połówki.
Nadzienie;Warzywa oczyścić,Cukinię ,cebulę pieczarki pokroić w plasterki.Pomidory obrać,pokroić w plasterki.Rozgrzać oliwę,dodać cukinię,cebulę podsmażyć.Dodać pieczarki-smażyć ok 2 min.Dodać pomidory,dusić ok 5 min.Do warzyw dodać rozgnieciony czosnek.Możemy doprawić solą i pieprzem.Napełnić ptysia.Podawać ciepłe.