500g karkówki
300g ryżu
250g pieczarek
1 cebula
pół pęczka szczypiorku
100ml śmietany 30%
3 łyżki soku z cytryny
olej
po 1 łyżce suszonego tymianku, majeranku i posiekanej suszonej kolendry
sól, pieprz
Karkówkę umyć i pokroić w plastry, przyprawić mieszanką tymianku, majeranku i kolendry. Posolić.
Rozgrzać olej na patelni i podsmażyć mięso z obu stron, przykryć i dusić - ok.30 min. Zdjąć.
W osolonej wodzie ugotować ryż.
Pieczarki pokroić na plasterki, cebulę na pół talarki, szczypiorek umyć i posiekać.
Na patelni po smażeniu mięsa zeszklić cebulę, dodać pieczarki, smażyć wszystko do miękkości.
Wlać sok z cytryny i śmietanę, jednocześnie mieszając całość. Doprawić solą i pieprzem.
Dodać mięso, szczypiorek i dusić przez kilka minut.
Podawać z ryżem.