Pieczarkowe miseczki z kurczakiem

SKŁADNIKI:

- 12 dużych pieczarek
- 30 dag piersi kurczaka (filetów)
- średnia cebula
- oliwa z oliwek
- przyprawa do kurczaka
- bazylia, oregano
- sól, pieprz
- 4 ząbki czosnku
- śmietana 12%
- majonez

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Pieczarki obieramy, odcinamy nóżki i wydrążamy delikatnie środek łyżeczką. Wstawiamy je w zimnej wodzie i gotujemy  15 minut od chwili wrzenia.
Kurczaka, cebulę i pieczarki (nóżki oraz środek) kroimy w drobną kostkę. Kurczaka posypujemy przyprawą i smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Po 5 minutach dodajemy cebulę i pieczarki, całość przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy razem jeszcze około 5 minut.
Po ugotowaniu pieczarki odcedzamy i napełniamy przygotowanym farszem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150C na 7 minut.
Sos: czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, dodajemy 4 łyżki śmietany, 2,5 łyżki majonezu oraz bazylię i oregano według uznania. Wszystko mieszkamy.

AUTOR PRZEPISU:

Czas gotowania
Poziom trudności
Koszt wykonania
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.