Pierogi z kapustą i pieczarkami

SKŁADNIKI:

Farsz:
- 1,5 kg kiszonej kapusty (może być z marchewką)
- 2 średniej wielkości cebule
- 700g pieczarek
- 2 garście suszonych grzybów
- sól, pieprz
- 4 łyżki oleju

Ciasto:
- 1800g mąki pszennej tortowej
- 3 żółtka
- 825ml gorącej wody
- 300g miękkiego masła
- szczypta soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Suszone grzyby zalać gorącą wodą i zostawić na noc, po czym dodać sól i gotować 20 minut, odcedzić i pokroić w drobne kawałki.
Kapustę posiekać i włożyć do garnka, podlać 2 szklankami wody i dusić 1-1,5 godziny.Cebule umyć, obrać i pokroić w kosteczkę; na patelni rozgrzać olej i włożyć cebulę, smażyć na niedużym ogniu do zarumienienia. Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w słupki, dodać do cebuli, oprószyć solą i smażyć, aż woda z pieczarek odparuje.Do kapusty dodać grzyby i zesmażone pieczarki, dodać dość sporą ilość czarnego pieprzu mielonego i dokładnie wymieszać, zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Kiedy farsz już ostygnie, z podanych składników zagnieść miękkie elastyczne ciasto i włożyć je do folii alumioniowej na 15 minut.
Ciasto dzielić na części i wałkować na płaskie placki, z których należy wykrawać szklanką lub wycinakiem kółka, nakładamy farsz i dokładnie zaklejamy.Pierogi wkładać do wrzącej, osolonej wody i gotować 5 minut od wypłynięcia na wierzch. Pierogi wkładać do miski z lodowatą wodą, a kiedy opadną na dno przekładać je do pojemnika lub na talerz - jeśli mają być przechowywane. Do bezpośredniego jedzenia pierogi wyjmujemy od razu na talerz.
 

AUTOR PRZEPISU:

Czas gotowania
Poziom trudności
Koszt wykonania
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.