SKŁADNIKI:
15-20 większych pieczarek
1/2 kg mięsa mielonego
1 jajko
2-3 ząbki czosnku
1 cebula
bułka tarta
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Pieczarki oczyszczamy, odcinamy nóżki. Nóżki i cebulę siekamy i podsmażamy na patelni, wyciskamy czosnek. Mięso mielone łączymy z podsmażoną cebulą, czosnkiem i jajkiem, dodajemy sól i pieprz. Jeśli mięso jest zbyt „wolne”, dodajemy trochę bułki tartej. Faszerujemy kapelusze pieczarek masą mięsną, od strony spodniej formujemy „nibynóżkę”. Tak przygotowane pieczarki obsmażamy, najpierw od strony kapeluszy, a kiedy uzyskają złocistą barwę, obracamy i smażymy z drugiej strony.
AUTOR PRZEPISU: maniek82