Babeczki pieczarkowe

SKŁADNIKI:

Na ciasto kruche 250 g mąki + do posypania blatu 125 g masła + do wysmarowania foremek 1 żółtko szczypta soli

Nadzienie: 1 cebula biała, 400 g pieczarek, 300 g startego parmezanu, 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej, 1 jajko, 2 łyżki śmietanki do gotowania, margaryna, sól i gruboziarnisty pieprz, 2 łyżki oliwy z oliwek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopnii Celcjusza, przygotowujemy ciasto; na stolnicę wysypujemy mąkę oraz sól, robimy wgłębienie do którego wlewamy żółtko oraz pokrojone w mniejsze kawałki masło. Szybko wyrabiamy ciasto, a następnie wkładamy do lodówki na 30 minut. - Po wyjęciu ciasta z lodówki wałkujemy na stolnicy uprzednio posypanej mąką. Na wysmarowanych masłem foremkach starannie układamy ciasto. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy na złoto przez 15-20 minut. Łatwo sprawdzić czy ciasto jest gotowe, nakłuwając drewniany patyczek (wykałaczki) w sam środek ciasta, jeżeli po wyjęciu patyczek jest suchy - gotowe. - W międzyczasie przygotowujemy nadzienie: Na oliwie z oliwek podsmażamyobraną i posiekaną cebulę, wrzucamy umyte i pokrojone w kostkę pieczarki, aż woda odparuje. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz startą gałką muszkatołową. Farsz wzbogacamy startym parmezanem (200g) - Gdy ciasto na tartaletki jest już gotowe wypełniamy każdą z foremek porcją farszu, ale nie po same brzegi. - Przygotowujemy masę z jajek, śmietanki do gotowaniai sera, roztrzepujemy jajko i dodajemy pokruszony parmezan i śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem, gdy zaistnieje potrzeba. - Masą jajeczno - serowo-śmietankową polewamy tartaletki, uważając by nie było jej zbyt wiele - wtedy wyleje się poza foremkę. - Tak przygotowane ciasto pieczemy jeszcze w piekarniku przez 15 minut - aż ser się ładnie roztopi- w temperaturze 180 stopnii Celcjusza.

AUTOR PRZEPISU:

Czas gotowania
Poziom trudności
Koszt wykonania
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.