6 liści kapusty
2 pojedyncze filety z kurczaka
30 dkg pieczarek
1 cebula
łyżeczka oliwy
sól,
pieprz,
wegeta
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Smażymy cebulę z pieczarkami na oliwie, pod koniec smażenia doprawiamy wegetą. Liście kapusty gotujemy ok 10 minut w lekko osolonym wrzątku, studzimy i ścinamy z nich grube nerwy. Filet z kurczaka kroimy wzdłóz na pół i rozbijamy, poledwiczki rozbijamy osobno będą do 2 gołąbków. Mięsko solimy i pieprzymy po obu stronach. Na każdym liściu układamy mięsko i pieczarki. Ciasno zwijamy i zabezpieczamy wykałaczką przed rozwinięciem się. Układamy w garnku, podlewamy wodą do polowy wysokosci gołąbków i dusimy tak długo aż będą miękkie - około 30 minut. Po wyciagnieciu usuwamy wykałaczki. Podajemy z sosem.