Kruche sakiewki z pieczarkami

SKŁADNIKI:

Ciasto:
•30 dag mąki
•20 dag masła lub margaryny
•2 żółtka
•2 łyżki śmietany
•sól
Farsz:
•2 łyżki oleju
•20 dag pieczarek
•20 dag kiszonej kapusty
•pieprz
•sól
 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Przygotowanie ciasta:
Mąkę wysypać na stolnicę , dodać schłodzone masło i posiekać nożem. Dodać żółtko, szczyptę soli i śmietanę. Składniki połączyć zagniatając kruche ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce (ok. 20-30 minut).

W tym czasie przygotować farsz:
Kapustę opłukać, osączyć i posiekać. Pieczarki oczyścić, opłukać i pokroić na plasterki. Przesmażyć na oleju, dodać kapustę, doprawić do smaku i dusić aż kapusta będzie półmiękka. Schłodzić.

Ciasto rozwałkować na placek grubości ok. 0,5 cm, wykrawać krążki wielkości małego talerzyka. Na środku każdego układać 1-2 łyżki farszu. Brzegi ciasta zbierać u góry tak, by powstały sakiewki. Ułożyć je na blasze .posmarować każdą sakiewkę żółtkiem rozmąconym z łyżką wody. Piec ok. 25 minut w 190 st. C. Najlepiej smakują lekko przestudzone.

AUTOR PRZEPISU:

Czas gotowania
Poziom trudności
Koszt wykonania
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.