Placek zbójnicko - węgierski

SKŁADNIKI:

Gulasz:
0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka, szynka) lub wołowego pokrojonego w kostkę
2 czerwone papryki
8 pieczarek
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki
3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1/2 łyżeczki papryki (słodkiej)
szczypta papryki chili
sól ,pieprz
Placki ziemniaczane:
1 kg obranych ziemniaków
1 mała cebula
1 jajko
4 łyżki mąki
sól,pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mięso obtaczamy w mące, kładziemy na patelnię, smażymy do zarumienienia. Mięso wrzucamy do garnka, dolewamy wodę, dusimy. Cebulę kroimy w kostkę, siekamy czosnek - szklimy je na patelni. Kroimy pieczarki i dorzucamy na patelnię. Cebulę z czosnkiem i pieczarkami dodajemy do garnka, dokładamy przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, paprykę słodką i chili,sól i pieprz). Całość dusimy 40 minut. Paprykę kroimy w kostkę. Koncentrat pomidorowy i paprykę dodajemy do gulaszu. Dusimy następne 20 minut. Doprawiamy do smaku.

Ścieramy ziemniaki i cebulę, dodajemy jajko, mąkę, sól oraz pieprz- mieszamy. Placki smażymy na całej patelni.
Placek ziemniaczany układamy na talerzu, na połowę wylewamy gulasz i składamy.

AUTOR PRZEPISU:

Czas gotowania
Poziom trudności
Koszt wykonania
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.