Kasza z nutą włosko-polską

SKŁADNIKI:

kilka garści kaszy (jaką się tam ma pod ręką)
1 opakowanie sera mozzarella
kilka suszonych pomidorów
kawałek kiełbasy lub szynki (ale jeśli nie ma takowego pod ręką, też się nic nie stanie)
garść orzechów włoskich
kilka pieczarek
odrobina masła (do smażenia pieczarek)
2 łyżki sosu czosnkowego
2 łyżki śmietany 18%
bazylia
pieprz
tymianek
odrobina soli do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Kaszę gotujemy w osolonej lekko wodzie, aż zmięknie i wchłonie znaczną część płynu. Odsączamy na sitku lub cedzaku.

Pieczarki kroimy na plastry i podsmażamy na maśle.

Mozzarellę rozdrabniamy na części. Kroimy kiełbasę/szynkę, pomidory. Kruszymy orzechy. Wszystkie składniki łączymy z kaszą i pieczarkami, doprawiamy pieprzem oraz ziołami i przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.

W kubeczku mieszamy sos czosnkowy ze śmietaną i przyprawiamy pieprzem oraz bazylią. Polewamy tym zawartość naczynia żaroodpornego.

Całość wstawiamy do piekarnika na pół godziny (temperatura ok. 200 stopni Celsjusza). Zapiekamy z włączonym termoobiegiem aż się zrumieni.

AUTOR PRZEPISU:

Czas gotowania
Poziom trudności
Koszt wykonania
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.