farsz:
2 cebule
2 ząbki czosnku
250 g pieczarek
100 g zielonych oliwek
puszka krojonych pomidorów
100 gram sera żółtego
pieprz
ciasto naleśnikowe:
0,5 l mleka
3 jajka
ok. 200 gram mąki
sól
oliwa do smażenia
1. Smażymy naleśniki i odstawiamy do ostygnięcia.
2. Robimy farsz! Kroimy w piórka cebulę i czosnek w plasterki. Dusimy pod przykryciem około 10 minut. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w półplasterki. Smażymy na patelni.
3. W międzyczasie oliwki kroimy w poprzek "w kółeczka" i trzemy na tarce o grubych oczkach ser żółty.
4. Do usmażonych pieczarek dodajemy pieprz, cebulę, czosnek, oliwki, pomidory i ser żółty. Mieszamy i podgotowujemy przez około 2 minuty, tak aby ser nie rozpuścił się do końca.
5. Na wcześniej przygotowane naleśniki nakładamy farsz. Ja składam naleśniki w tzw. kopertki, ale można zawsze zawinąć ruloniki ;)
6. Przed podaniem podgrzewamy z obu stron na patelni. Doskonale nadają się także jako obiad do pracy!