Dbając o swoje zdrowie w kuchni warto stosować naturalne produkty, nie używać produktów instant i innych ulepszaczy smaku. Jeśli codziennie nie mamy czasu na gotowanie bulionu, możemy za jednym razem ugotować większą ilość, wystudzić i zamrozić w porcjach po np. 0,5 l. Potrawy z dodatkiem prawdziwego bulionu są o wiele smaczniejsze.
Przepis na bulion warzywny (wegetariański) 10 l.: 3 spore marchewki, 3 pietruszki, 1 bulwę selera, 3 cebule obieramy i wkładamy do garnka, dodajemy liście 1 pora, pęczek pietruszki naciowej, 3 liście laurowe, 10 ziaren pieprzu, zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu ok. 45 minut. Studzimy, odcedzamy i porcjujemy. Taki bulion może nam posłużyć do przygotowania szybkiej zupy-kremu, risotta czy dowolnego sosu.
Dbając o swoje zdrowie...