Boczniak królewki

Boczniak królewski (mikołajkowy)


Znacie tego grzyba? Coraz częściej można go spotkać w polskich sklepach. Warto po niego sięgnąć, bo jest to bardzo wartościowy grzyb, ceniony za wyrazisty smak i łatwość przechowywania.


Boczniak królewski to duży grzyb posiadający biały, mięsisty kapelusz i trzon. Jest dość twardy, ma przyjemny zapach oraz bardzo bogaty, słodkawy smak.


Boczniaka mikołajkowego zaczęto uprawiać dopiero niedawno. W naturze występuje w Północnej Afryce, Europie Wschodniej i Centralnej Azji. W Polsce od 2004 roku jest objęty ścisłą ochroną gatunkową.


Jak go przyrządzać?
Jest to grzyb wszechstronny – można go przysmażyć i podać jako dodatek do obiadu, zrobić z niego zupę, grillować, dodać do jajecznicy, dziczyzny, zapiekanek, makaronów i sosów mięsnych.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.