Jak prawidłowo usmażyć pieczarki?

Aby smażone pieczarki były aromatyczne i miały złocisty kolor należy trzymać się kilku prostych zasad:


- Umyj pieczarki przed smażeniem, a następnie dokładnie osusz (na patelni nie powinna się znaleźć dodatkowa woda). Grzyby pokrój na kawałki.
- Dobrze rozgrzej patelnię.
- Na patelnię wlej olej – tłuszcz pomaga wydobyć smak pieczarek.
- Na patelnię wrzucaj niezbyt dużą ilość grzybów ( jeśli wrzucimy ich zbyt dużo temperatura patelni szybko spadnie, a pieczarki zaczną się gotować zamiast smażyć).
- Podsmaż pieczarki przez kilka minut i dopiero na końcu dodaj sól. Smaż pieczarki jeszcze przez chwilę, aż odparuje sok, a grzyby staną się złote. Nie zapominaj o mieszaniu podczas smażenia.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.