6 jaj
30 dag pieczarek
1 cebula
1 pęczek zielonej pietruszki
1 łyżka masła
2 łyżki majonezu
sól i pieprz do smaku
1 cykoria
szczypior
zmielona papryka
Pokrojoną drobno cebulę szklimy na maśle, dodajemy posiekane pieczarki. Dusimy i doprawiamy. Po lekkim przestudzeniu, miksujemy farsz w blenderze.
Ugotowane jaja na twardo wstawiamy do zimnej wody i przestudzone obieramy ze skorupek. Przekrajamy jaja wzdłuż i delikatnie wyjmujemy żółtka, które rozgniatamy na gładką masę z majonezem. Dodajemy do pieczarek żółtka z majonezem, posiekaną pietruszkę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
Nakładamy farsz na połówki jajek tak, aby lekko wystawał. Jaja układamy na liściach cykorii i dekorujemy majonezem, papryką i szczypiorem.