Wegetariańska pizza

SKŁADNIKI:

1,5 szklanki ciepłej wody niegazowanej (nie gorącej!),
50 g świeżych drożdży,
2 łyżeczki cukru,
600 g mąki pszennej,
4 łyżki oliwy + oliwa do smarowania ciasta i blachy,
1 łyżeczka soli,
4 jajka,
250 g pieczarek,
1 puszka kukurydzy,
1 papryka czerwona,
1 pomidor,
1 opakowanie wędliny sojowej o smaku wędzonego salami,
250 g sera żółtego,
1 kostka sera mozzarella,
20 oliwek zielonych,
sos pomidorowy/ketchup do posmarowania spodu pizzy.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Drożdże kruszymy, posypujemy cukrem i mieszamy do rozpuszczenia. Dolewamy połowę wody, mieszamy i odstawiamy na 5 minut w ciepłe miejsce.

Mąkę, sól, oliwę, resztę wody i spieniony rozczyn mieszamy łyżką, aż składniki “z grubsza” się połączą, następnie wyrabiamy ręką do uzyskania miękkiego, gładkiego i elastycznego ciasta. Formujemy kulę, smarujemy oliwą i odstawiamy do wyrośnięcia (oczywiście pod przykryciem).

Pieczarki kroimy i podsmażamy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i kroimy na plasterki. Pomidory kroimy w plastry. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Paprykę kroimy w kostki, szynkę – w paski. Ser żółty i mozzarellę tarkujemy i mieszamy ze sobą.

Kiedy ciasto podrośnie, wykładamy je na dużą posmarowaną oliwą blachę i rozprowadzamy palcami. Smarujemy ketchupem. Wykładamy farsz: równomiernie rozsypujemy kukurydzę, pieczarki, kostki papryki i oliwki. Układamy paski szynki, plastry jajek i pomidorów. Posypujemy serem (pamiętajmy o brzegach!).

Pizzę wstawiamy na około 15 minut do rozgrzanego piekarnika (180 stopni). Pizza jest już dobra, gdy ciasto od spodu jest rumiane.

AUTOR PRZEPISU:

Czas gotowania
Poziom trudności
Koszt wykonania
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.