Zapiekany mix na zimno i na gorąco

SKŁADNIKI:

2 kg mielonego mięsa wieprzowego (polecam zmielić samemu)
8 dużych filetów z kurczaka
2 kg pieczarek
20 dag ostrego żółtego sera
2-3 cebule
4 jaja
2 kajzerki
czosnek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
przyprawy: pieprz, sól

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Na początek przygotować składniki tzn:
- obrać pieczarki, pokroić w kostkę i podsamażyć na cebulce, przyprawić, odparować płyn
- filety lekko rozbić, przyprawić
- ser zetrzeć na dużych oczkach
- mięso mielone przyprawić czosnkiem, solą i pieprzem, dodać 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 zamoczone bułki i 4 jaja - wyrobić na gładką masę

Wszystkie wymienione wyżej składniki podzielić na dwie części. Przygotować naczynie do zapiekania (ilość składników podana jest na dużą blachę). Układać warstawami:

- mielone
-filety
- pieczarki
- ser żółty
- filety
- pieczarki
- ser
- mięso mielone

Piec w piekarniku w temp. ok 180 st przez ok 1,5 - 2 godzin. Podawać pokrojone w pasma - na zimno lub jako danie obiadowe, na gorąco.

AUTOR PRZEPISU:

Czas gotowania
Poziom trudności
Koszt wykonania
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.