szklanka kaszy jaglanej,
30dkg pieczarek,
cebula,
śmietana 18% – 2 łyżki,
Papryka słodka,
chilli,
ser żółty tarty,
masło
W garnku zagotować dwie szklanki wody (można użyć bulionu warzywnego), wsypujemy kaszę, mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy około 15 min na wolnym ogniu.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki.
Dusimy na małym ogniu. Gdy woda wyparuje doprawiamy paprykami i odrobiną soli.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, i układamy kolejno warstwy-Kasza, pieczarki, odrobina startego sera, kasza, pieczarki i ser, kasza i na koniec większa ilość sera.
Zapiekamy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do
180°C. Zapiekankę podajemy samą, lub polaną sosem pomidorowym (najlepszy ten zrobiony przez nas :-) )