Pieczarkowce

SKŁADNIKI:

- 1 opakowanie ciasta francuskiego (275g wystarczy na 5porcji)
- 700g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- pół dużej czerwonej papryki
- 5 plastrów szynki
- ketchup
- parę gałązek zielonej pietruszki
- pieprz, sól, chili, zioła prowansalskie
- masło do smażenia
- 1 jajko

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Pieczarki obieramy ze skórki. Kroimy tak, by uzyskać do dekoracji 15 plasterków, a resztę ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę i paprykę kroimy na drobną kostkę. Plasterki pieczarek podsmażamy na maśle i wyjmujemy na talerzyk, resztę podsmażamy razem z cebulą i papryką. Przyprawiamy solą, pieprzem, chilii oraz ziołami prowansalskimi. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną pietruszkę. Wszystko mieszamy i smażymy ok. 15 minut. Następnie farsz odstawiamy do przestudzenia.
Ciasto francuskie kroimy na 10 prostokątów. Spodnią część każdego pieczarkowa smarujemy ketchupem, kładziemy farsz, plaster szynki i przykrywamy górną częścią ciasta. Krawędzie smarujemy rozbełtanym jajkiem i sklejamy dociskając widelcem.
Pieczarkowce kładziemy na papierze do pieczenia, smarujemy na wierzchu jajkiem i pieczemy przez 20 min. w temp. 200 ºC.
Po upływie 15 minut ciastka wyciągamy z piekarnika, przyklejamy plasterki pieczarek za pomocą rozbełtanego jajka i dalej pieczemy.
Pieczarkowce dekorujemy listkami zielonej pietruszki.

AUTOR PRZEPISU:

Czas gotowania
Poziom trudności
Koszt wykonania
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.