Grzyby jak ryby

SKŁADNIKI:
  • 1 kg pieczarek średniej wielkości (muszą być świeże, białe)
  • 3 średnie cebule
  • 3 ogórki konserwowe
  • 2 jaja
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy Vegeta
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Zalewa :

  • 4 szklanki wody (szklanka 250 ml)
  • 12 łyżek octu 10%
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek ketchupu łagodnego
  • 200 g koncentratu pomidorowego 30%
  • 1 łyżka soli
  • 4 ziarenka pieprzu czarnego
  • 3 zierna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Pieczarki po umyciu i wycięciu nóżek (używamy tylko samych kapeluszy) należy opanierować w przygotowanych wcześniej jajkach z dodatkiem Vegety, soli i pieprzu oraz w bułce tartej i usmażyć z obu stron na złoty kolor.

W międzyczasie gotujemy zalewę z podanych składników.

Usmażone grzyby przekładamy warstwami jak niżej:

  • I warstwa - pieczarki
  • II warstwa - surowa, obrana i pokrojona w półplasterki cebula
  • III warstwa - pieczarki
  • IV warstwa - ogórki konserwowe pokrojone w plasterki

Tak przygotowane pieczarki zalewamy gorącą zalewą. Po całkowitym wystygnięciu grzyby wstawiamy do lodówki.

Potrawę należy podawać następnego dnia po przygotowaniu.

AUTOR PRZEPISU:

Czas gotowania
Poziom trudności
Koszt wykonania
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.