Pieczarki faszerowane mięsem mielonym

SKŁADNIKI:
  • 15 pieczarek średniej wielkości
  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 125 g tłuszczu do smażenia
  • sól, pieprz do smaku

 

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Pieczarki myjemy i usuwamy nóżki, solimy.

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na pateln na odrobinie tłuszczu. Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z podsmażoną cebulką, wyciśniętymi ząbkami czosnku, jajkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Mięso musi być dosyć ścisłe, więc jeśli jest zbyt luźne, dosypujemy 1-2 łyżki bułki tartej.

Z mięsa formujemy kulki i wkładamy do poszczególnych pieczarek, tak aby jego cześć wypełniała miejsca po usuniętych nóżkach, a reszta oblepiała pieczarkę na zewnątrz.

Nafaszerowane pieczarki smażymy na gorącym tłuszczu, w pierwszej kolejności od strony kapeluszy, a kiedy bedą miały złoty kolor, wówczas obracamy i smażymy od strony mięsa mielonego.

Pod wpływem smażenia, utraty wody i kurczenia się kapelusz pieczarki nie spadnie z mięsa, dzięki czemu  całość będzie przypominała grzybek!
AUTOR PRZEPISU:

Czas gotowania
Poziom trudności
Koszt wykonania
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.