1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 duża czerwona cebula
6 małych pieczarek
1 łyżka pasty curry (massaman lub żółtej indyjskiej)
1 mała puszka mleka kokosowego
1 łyżeczka sosu rybnego
1 łyżka oleju do smażenia
1 woreczek białego ryżu
1 łyżeczka sproszkowanego curry
1 łyżeczka posiekanej natki
Kurczaka pokrój w dość cienkie paseczki i podsmaż na oleju. Do mięsa dorzuć cebulę pokrojoną w zapałki i pieczarki pokrojone w cieniutkie plasterki. Smaż 2 minuty
Na patelnię dodaj pastę curry. Wymieszaj wszystko delikatnie i dolej mleko kokosowe. Rozprowadź pastę w sosie. Dodaj łyżeczkę sosu rybnego. Jeśli używasz pasty massaman, możesz dodać w tym momencie łyżeczkę sproszkowanego curry.
Przykryj patelnię i duś na małym ogniu około pół godziny. Kontroluj poziom sosu i dolewaj wody, gdy zbytnio wyparuje.
Do prawie gotowego sosu możesz wrzucić posiekaną pietruszkę. Podawaj z ugotowanym białym ryżem.