Ptysie z warzywami

SKŁADNIKI:

Ciasto;

4 łyżki masła

65 g mąki

2 jajka

1/2 łyżeczki musztardy

115 g sera cheddar

sól,pieprz

Nadzienie;

15 ml oliwy

350 g cukinii

120 g pieczarek

220 g pomidorów

1 cebula

ząbek czosnku

posiekana bazylia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ciasto;masło ,150 ml wody zagotować.Dodać przesianą mąkę,gotować 2 min,ciągle mieszając.Powstanie gładka masa,ostudzić.Jajka roztrzepać z musztardą,szczyptą soli i pieprzu.Ser zetrzeć na tarce.Do ciasta dodać jajka,połowę sera.Wyrobić ciasto.Przełożyć do szprycy.Blachę wyłożyć papierem,wyciskać na nią ptysie.Posypać pozostałym serem.Piec 25-30 min w temp 180 stopni.Upieczone ,przeciąć ostrym nożem na połówki.

Nadzienie;Warzywa oczyścić,Cukinię ,cebulę pieczarki pokroić w plasterki.Pomidory obrać,pokroić w plasterki.Rozgrzać oliwę,dodać cukinię,cebulę podsmażyć.Dodać pieczarki-smażyć ok 2 min.Dodać pomidory,dusić ok 5 min.Do warzyw dodać rozgnieciony czosnek.Możemy doprawić solą i pieprzem.Napełnić ptysia.Podawać ciepłe.

AUTOR PRZEPISU:

Czas gotowania
Poziom trudności
Koszt wykonania
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.