słoiczek marynowanych pieczarek w zalewie
słoiczek marynowanych cebulek
20 dag szynki w kawałku
20 dag sera gorgonzola
20 dag sera feta
kilka kaparów
klika czerwonych winogron
kilka orzechów włoskich
wykałaczki
Dip:
2 łyżki stołowe keczupu
2 łyżki stołowe majonezu
1 łyżeczka ostrej papryczki w proszku
Podstawę koreczków przygotowujemy z szynki lub sera (pamiętajmy, aby podstawa miała kształt sześcianu, o ściankach ok. 1,5 x 1,5 cm). W podstawę wbijamy wykałaczkę, następnie nadziewamy po jednej pieczarce na każdy z koreczków. Górne partie koreczków tworzymy z naszych ulubionych składników - możemy nabić marynowane cebulki, winogrona, kapary a nawet orzechy włośkie. Te ostatnie doskonale komponują się z gorgonzolą. Koreczki układamy na paterze.
Składniki dipu dokładnie mieszamy ze sobą, przed podaniem dip należy schłodzić.