paszteciki z pieczarkami i serem

SKŁADNIKI:

CIASTO
400 g mąki pszennej
1 jajo
50 ml oliwy
200 ml ciepłego mleka
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
20 g drożdży
FARSZ
600 g pieczarek
1 jajo
200 g żółtego sera /u mnie radamer/
2-3 łyżki bułki tartej
1 łyżka oliwy
rozmaryn
czosnek granulowny
pieprz
sól
DODATKOWO
1 jajo
2 łyżki mleka
sezam

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Drożdże rozrabiam z cukrem, 2 łyżkami mąki i 2-3 łyżkami mleka. Odstawiam na 15 minut i czekam, aż ruszą.
Mąkę przesiewam. Jajo rozkłócam z oliwą i mlekiem. Wszystkie składniki łączę i mieszam widelcem.
Dodaję drożdże i mieszam. Przekładam ciasto na oprószony mąką blat i wyrabiam przez 15-20 minut.
Przekładam do oprószonej mąką miski, nakrywam ściereczką i odstawiam na 1,5-2 h do wyrośnięcia.
Pieczarki oczyszczam i suszę. Ścieram na tarce o grubych oczkach.
Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy i podsmażam pieczarki. Przyprawiam solą, pieprzem, czosnkiem, rozmarynem. Odstawiam do przestudzenia.
Ser ścieram na tarce o małych oczkach.
Przestudzone pieczarki łączę z serem, rozkłóconym jajem i bułką tartą.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na podługowaty prostokąt. Dzielę na długie pasy o szerokości niecałych 10 cm. Na środek każdego pasa nakładam farsz. Składam krawędzie i zaciskam dokładnie, zamykając rulon. Przekręcam tubę złączeniem do dołu. Ostrym nożem kroję na małe paszteciki.
Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza.
Blachę wykładam papierem do pieczenia. Przenoszę paszteciki. Każdy smaruję dwukrotnie jajem rozkłóconym z mlekiem. Posypuję sezamem.
Piekę do zezłocenia, około 20-25 minut /zależy od grubości ciasta i wielkości pasztecików/.
Studzę.

AUTOR PRZEPISU:

Czas gotowania
Poziom trudności
Koszt wykonania
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.