grzybowy rosół orientalny

SKŁADNIKI:

• 750 ml wody
• 1 spora marchew
• 3 cebule dymki
• 4 pieczarki
• 4-5 dużych suszonych borowików
• świeża kolendra
• 1 łyżeczka pieprzu
• 2 łyżki sosu sojowego
• 1 łyżka octu ryżowego
• sól
• 80 g makaronu soba

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Borowiki moczę w szklance wrzątku przez kilka godzin /można je zamoczyć dzień wcześniej lub na etapie przygotowywania ryżu do sushi/.
Dymkę i pieczarki kroję w plastry. Marchew obieram i obierakiem do warzyw tnę w cienkie wstążki.
Do borowików dolewam 500 ml wody, przyprawiam, wrzucam dymkę i zagotowuję. Dorzucam pieczarki i marchew. Gotuję około 10-15 minut na małym ogniu.
Nakładam i dodaję kolendrę.
W międzyczasie zagotowuję wodę w czajniku. Makaron soba wkładam do wysokiej szklanki, dodaję szczyptę soli. Zalewam wrzątkiem, przykrywam i odstawiam na 5-7 minut, aż będzie miękki. Odcedzam. Podaję do zupy.

AUTOR PRZEPISU:

Czas gotowania
Poziom trudności
Koszt wykonania
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.