Królewska Roladka

SKŁADNIKI:

(na blachę 35x35cm):
Masa serowo- majonezowa:
• Majonez (5 łyżek stołowych)
• 5 jajek (klasy M)
• 350 g sera żółtego
Farsz pieczarkowy:
• 400 g pieczarek
• 2 cebule
• Sól
• Pieprz
Dodatkowo:
• 3 filety z kurczaka (duże)
• Papryka
• Przyprawa do kurczaka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Do miski wbijamy jajka i dokładnie je roztrzepujemy.
2. Kolejno do jajek dodajemy majonez i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
3. Do uzyskanej masy dodajemy ser żółty (starty na cienkiej tarce) i energicznie mieszamy do połączenia składników.
4. Na blachę wykładamy arkusz papieru do wypieków (polecam papier firmy Jan Niezbędny) i wykładamy uzyskaną masę.
5. Całość pieczemy w temp. 160⁰C około 20 min.
6. Kolejno robimy farsz pieczarkowy ścierając na cienkiej tarce pieczarki i podsmażając je.
7. Do pieczarek dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulkę i jeszcze przez 3 min smażymy całość.
8. Farsz pieczarkowy doprawiamy pieprzem i solą do smaku.
9. Następnie rozbijamy filety (przyprawiamy je przyprawą do kurczaka) i układamy na część upieczonego na złocisty kolor placka.
10. Farsz pieczarkowy układamy na filetach z brzegu placka tworząc z niego rulon.
11. Obok pieczarek układamy posiekaną w paseczki paprykę. Całość zwijamy w roladę do połowy ciasta.
12. Następnie nakładamy kolejną warstwę pieczarek w rulon i kładziemy obok nich paski papryki. Kontynuujemy zwijanie.
13. Gotową roladę zawijamy w papier do pieczenia  i pieczemy w 170⁰C około 35 min.
14. Po pieczeniu zdejmujemy papier i czekamy aż rolada troszkę wystygnie, a następnie kroimy ją w preferowanej grubości kawałki.

AUTOR PRZEPISU:

Czas gotowania
Poziom trudności
Koszt wykonania
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.