Składniki:
4 duże pieczarki do zapiekania (np. Portobello)
1 średnia cebula
1 kostka tofu wędzonego
1/2 czerwonej papryki
90 g koncentratu pomidorowego
1 kulka mozzarelli
oliwa do smażenia
pieprz, sól
Pieczarki oczyść i utnij nóżki (nie wyrzucaj!).
Cebulę, nóżki pieczarek, paprykę i tofu pokrój w niewielkie kosteczki.
Na większej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż w pierwszej kolejności cebulę, następnie dodaj nóżki pieczarek i tofu. Po około 5 minutach dodaj paprykę. Wszystko smaż przez kilka minut, ciągle mieszając. Dodaj koncentrat pomidorowy i podsmażaj aż wszystko zamieni się w jednolite nadzienie. Dopraw pieprzem i solą do smaku.
Pieczarki ułóż na blasze i nałóż nadzienie do kapeluszy. Na nadzienie połóż mozzarellę, poszarpaną dłońmi.
Zapiekaj w piekarniku w 200 stopniach przez 20 minut, aż ser się roztopi i zarumieni.
Pieczarki można jeść jako osobne, lżejsze danie (z dodatkiem bagietki) lub jako dodatek do dania głównego.
Składniki:
4 duże pieczarki do zapiekania (np. Portobello)
1 średnia cebula
1 kostka tofu wędzonego
1/2 czerwonej papryki
90 g koncentratu pomidorowego
1 kulka mozzarelli
oliwa do smażenia
pieprz, sól
Pieczarki oczyść i utnij nóżki (nie wyrzucaj!).
Cebulę, nóżki pieczarek, paprykę i tofu pokrój w niewielkie kosteczki.
Na większej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż w pierwszej kolejności cebulę, następnie dodaj nóżki pieczarek i tofu. Po około 5 minutach dodaj paprykę. Wszystko smaż przez kilka minut, ciągle mieszając. Dodaj koncentrat pomidorowy i podsmażaj aż wszystko zamieni się w jednolite nadzienie. Dopraw pieprzem i solą do smaku.
Pieczarki ułóż na blasze i nałóż nadzienie do kapeluszy. Na nadzienie połóż mozzarellę, poszarpaną dłońmi.
Zapiekaj w piekarniku w 200 stopniach przez 20 minut, aż ser się roztopi i zarumieni.
Pieczarki można jeść jako osobne, lżejsze danie (z dodatkiem bagietki) lub jako dodatek do dania głównego.