Cykoriowe łódeczki parmezanowo - pieczarkowe

SKŁADNIKI:

- łyżka oliwy z oliwek
- duża cykoria
- 3 łyżki tartej bułki
- natka pietruszki
- 5 łyżek startego parmezanu
- 2 szklanki sosu pomidorowego
- 400 g pieczarek średniej wielkości
- 4 ząbki czosnku
- średnia cebula biała
- sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Zaczynamy od cykorii. Z natury warzywo to ma goryczkę lecz łatwo się jej pozbyć. Z przekrojonej cykorii delikatnie usuwamy głąby, aby nie uszkodzić liści. Połówki cykorii blanszujemy 3 minuty w osolonej wrzącej wodzie, hartujemy i odcedzamy. Następnie przygotowujemy farsz: na oliwie podsmażamy 2 ząbki czosnku i cebulę ( połowę) - drobno posiekane.Dodajemy drobno pokrojone pieczarki. Czekamy, aż woda odparuje. Dodajemy bułkę tartą i posiekaną natkę oraz parmezan. Solimy i pieprzymy do smaku. Tak przygotowanym farszem napełniamy koszyczki cykoriowe i posypujemy parmezanem. Przygotowujemy sos pomidorowy: smażymy na oliwie posiekane: cebulę i czosnek (2 ząbki czosnku, połowa cebuli), dodajemy sos i doprowadzamy do wrzenia.Dno naczynia żaroodpornego polewamy grubą warstwą sosu pomidorowego, układamy cykorie i zapiekamy w 180 stopniach 15 minut.

AUTOR PRZEPISU:

Czas gotowania
Poziom trudności
Koszt wykonania
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.