Uszka z pieczarkami

SKŁADNIKI:

Ciasto:
600g mąki pszennej tortowej
1 żółtko
275ml gorącej wody
szczypta soli
100g miękkiego masła

Farsz:
1,2 kg pieczarek
5 średniej wielkości cebul
3 łyłki masła + 1 łyżka oleju
sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Pieczaki dobrze umyć, pozbawić ogonków i obrać z łupinek, cebule również umyć i obrać. cebule posiekać w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać tłuszcze i zesmażyć cebulę, aż zacznie się rumienić, czyli około 15 minut na niedużym ogniu.
W tym czasie pokroić pieczarki w drobną kosteczkę, można je jeszcze dodatkowo posiekać i dodać do cebuli, oprószyć całość solą i pieprzem i smażyć, aż z pieczarek odparuje woda.Farsz dokładnie wystudzić.
Z podanych składników zagnieść miękkie, elastyczne ciasto i zawinąć je w folię alumioniową, zostawić na 15 minut.
Ciasto dzielić na części i wałkowac na bardzo cienkie placki, wykrajać kółeczka małą szklanką lub kroić w kwadraty (jak kto woli), nakładać farsz i zlepiając ciasto tworzyć kluseczki w kształcie uszek.
Gotowe uszka wkładać do wrzącej, osolonej wody i gotować 3 minuty od spłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową do miski z lodowatą wodą, a kiedy opadną na dół przekładać do miski lub na talerz. Uszka oczywiście podajemy do barszczu czerwonego lub grzybowej zupy.

AUTOR PRZEPISU:

Czas gotowania
Poziom trudności
Koszt wykonania
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.