Pieczony pstrąg tęczowy

SKŁADNIKI:
- 4 duże wypatroszone pstrągi
- 1 cebula
- 25 dag pieczarek
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- 8 łyżek masła
- 2 szklanki czerstwej pszennej bułki pokrojonej w kostkę
- 3 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki roztartego tymianku
- mąka pszenna
- 2 łyżki soku z cytryny lub octu winnego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Połowę masła rozgrzać na głębokiej patelni, wsypać posiekaną cebulę, smażyć 5 minut na małym ogniu często mieszając. Dodać umyte i pokrojone pieczarki i smażyć dalsze 5 minut. Cebulę i pieczarki wymieszać z natką pietruszki, bułką, solą, pieprzem i tymiankiem. Nadziać rybę farszem, zszyć lub spiąć wykałaczkami. Rybę obtoczyć w mące, smażyć do zrumienienia z obu stron w pozostałym rozgrzanym maśle. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i piec około 20 minut. Podawać na gorąco pokropioną sokiem z cytryny lub octem winnym.
AUTOR PRZEPISU:

Czas gotowania
Poziom trudności
Koszt wykonania
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.