Brązowy ryż z szafranem i pieczarkami

SKŁADNIKI:

1 łyżeczka mielonego czosnku
1-1/2 szklanki długoziarnistego brązowego ryżu
2 szklanki wrzącej wody
0,25 kg pieczarek, pokrojonych w plastry
2 szklanki porów ( białe i zielone części) pokrojonych w cienkie plasterki
1 marchewka, pokrojona w kostkę
1 łyżeczka całych nasion kopru
3/4 łyżeczki soli do smaku
1/4 łyżeczki szafranu
1/8 łyżeczki pieprzu
2 łyżki świeżej pietruszki do przybrania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Pory i czosnek dusimy w szybkowarze przez ok 3 minuty.
Wodę podgrzewamy, dodajemy sól, wlewamy do porów, wrzucamy brązowy ryż, grzyby, marchewkę, nasiona kopru włoskiego, szafran i pieprz. Przykrywamy i doprowadzamy do wysokiego ciśnienia. Gotujemy przez 25 minut. Zdejmujemy z ognia i studzimy przez 10 minut, po czym nakładamy na talerze. Potrawę przybieramy świeżą pietruszką.

AUTOR PRZEPISU:

Czas gotowania
Poziom trudności
Koszt wykonania
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.