Pierś kurczaka w sosie szampańskim

SKŁADNIKI:

2 całe piersi z kurczaka bez kości
3/4 szklanki drobno pokrojonych pieczarek
1/4 szklanki lub więcej bulionu z kurczaka
mąka do opylania
2/3 szklanki szampana
2/3 szklanki śmietany
sól
świeżo zmielony pieprz
4 łyżki masła
1/2 szklanki drobno pokrojonego kopru włoskiego lub selera
1/2 szklanki drobno pokrojonych białych części porów

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Z piersi kurczaka zdejmij skórę, pokrój piersi kurczaka tak jak na kotlety i rozbij tłuczkiem. Posól i popieprz z obu stron.
Na dużej patelni, na masełku podsmaż koper włoski lub seler, por i grzyby na małym ogniu przez 3 minuty-mieszamy. Dodaj bulion, śmietanę, sól, przykryj i gotuj około 5 minut- warzywa nie powinny zbrązowieć.
Obtocz piersi z kurczaka w mące i dodaj je na patelni. Podsmaż je delikatnie, a następnie obsyp warzywami i dodaj szampana . Chwilę gotuj, zmieszaj z kremem, przykryj, zmniejsz ogień i duś. Sos musi być zagęszczony, jeśli jest zbyt gęsty, dodaj więcej bulionu lub śmietany.
Przyprawcie do smaku. Potrawę podajemy z ryżem.

AUTOR PRZEPISU:

Czas gotowania
Poziom trudności
Koszt wykonania
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.