Pieczony pstrąg z pieczarkami i śmietaną

SKŁADNIKI:

- 2 pstrągi
- 20 dag pieczarek
- pół szklanki śmietany 12%
- czosnek
- masło
- cebula
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- cytryna

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Pstrągi skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy czosnkiem (na zewnątrz i w środku), odstawiamy. Po godzinie rybę solimy,
 układamy w naczyniu żaroodpornym. Pstrągi polewamy roztopionym masłem (4 łyżki), wkładamy do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni) na 20 minut.W tym czasie kroimy w kostkę pieczarki oraz cebulę, smażymy na patelni przez 5 minut,solimy i pieprzymy, podlewamy odrobiną wody, dusimy. Rybę wyjmujemy z piekarnika, polewamy śmietaną, układamy pieczarki i cebulę, wkładamy do piekarnika na kolejne 10 minut. Po upieczeniu pstrągi posypujemy posiekaną natką pietruszki.

AUTOR PRZEPISU:

Czas gotowania
Poziom trudności
Koszt wykonania
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.