Kluski śląskie

SKŁADNIKI:

CIASTO:
4 łyżki mąki
6 łyżek mąki kartoflanej
1 jajko
1 żółtko
60 dag ziemniaków
SOS:
1/2 kostki margaryny
1 cebula
kucharek- wg uznania
kostka do sosów kucharek wg uznania
pół szklanki wody
łyżka mąki
20 dag pieczarek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KLUSKI ŚLĄSKIE: Ziemniaki pozbawić mundurków. Ugotować w osolonej wodzie, przemleć przez maszynkę. Do zmielonych ziemniaków dać obie mąki, jajko i żółtko i wyrobić niezbyt twarde ciasto, dodawać jeszcze mąki jakby jeszcze potrzebowało. Robić z ciasta kółeczka i robić w nich dziurki. SOS: Do rondelka dać pół kostki margaryny. Rozpuścić. Cebulę pokroić w kosteczkę, dodać do rozpuszczonej margaryny. Zrumienić cebulkę. Pieczarki umyć i pokroić drobno. Dodać pokrojone pieczarki do rozpuszczonej
margaryny i zrumienionej cebulki, kostkę kucharka oraz przyprawę do sosów. Smażyć aż pieczarki będą miękkie. Podlać troszkę wodą, zagotować. Połączyć mąkę z wodą, roztrzepać, i zamącić sos. Przyprawić kucharkiem. Kluski gotować ok. 7 minut w wodzie, gorące polać sosem. Podawać z mięsem i dowolną sałatką.

AUTOR PRZEPISU:

Czas gotowania
Poziom trudności
Koszt wykonania
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.