Bułeczki drożdżowe z serem i pieczarkami

SKŁADNIKI:

Na 4 spore bułeczki:

    2 szklanki mąki
    3/4 szklanki mocno ciepłego mleka
    1 łyżka masła
    1 łyżeczka cukru
    50g świeżych drożdży
    250g pieczarek
    2,5 cebuli
    4 plasterki sera
    1 jajko
    1 łyżeczka pieprzu
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka przyprawy kebab/gyros
    1 bulionetka wołowa
    1 łyżka oleju

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

W miseczce lub szklance mieszamy ze sobą łyżeczkę cukru, drożdże oraz odrobinę mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut aby drożdże zaczęły "pracować". W międzyczasie do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe mleko, masło i "pracujący" drożdżowy zaczyn. Całość wyrabiamy na elastyczne ciasto i odkładamy na 1-2 godzin w ciepłe miejsce w celu podwojenia objętości.
W międzyczasie myjemy i tniemy na plasterki pieczarki, cebulę obieramy, tniemy na ćwiartki a następnie na plasterki - odkładamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, posypujemy pieprzem i łyżeczką cukru i smażymy przez około 3-4 minuty, dodajemy pieczarki i przyprawę kebab/gyros, smażymy 5-6 minut po czym dodajemy bulionetkę. Całość zasmażamy kolejne 5-6 minut i odstawiamy do przestygnięcia.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy na podsypanej mąka stolnicy, a następnie dzielimy na 4 równie części. Każdą z części rozwałkowujemy na cienki prostokąt pośrodku którego układamy plaster sera a na nim 1/4 części pieczarkowego farszu. Ciasto zawijamy, tak aby nie powstały żadne dziurki, formujemy pożądany kształt bułeczki i układamy ją na wysypaną mąką blaszce. Gotowe bułeczki odkładamy na około 30 minut w ciepłe miejsce.
W międzyczasie  nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, a bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem. Następnie wkładamy do niego wyrośnięte bułeczki na jakieś 25-30 minut do zezłocenia. Podajemy ciepłe.

AUTOR PRZEPISU:

Czas gotowania
Poziom trudności
Koszt wykonania
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.