Pieczarki faszerowane mięsem mielonym

SKŁADNIKI:

500g pieczarek
    500 mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
    2 jajka
    1/2 szklanki bułki tartej
    1,5 dużej cebuli
    3 ząbki czosnku
    garść suszonego oregano
    1 płaska łyżeczka imbiru
    odrobina masła (około 1-2 łyżek)
    sól i pieprz do smaku
    ulubione przyprawy do smaku (występuje tu Kamis Grill Klasyczny i Delikat Knorr)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Pieczarki myjemy, wycinamy ogonki i odkładamy. Przez maszynkę do mielenia mięsa przepuszczamy jeszcze raz mięso oraz kawałki cebuli, obrany czosnek oraz ogonki pieczarek - można także warzywa zblendować i wymieszać z mięsem mielonym. Do powstałej masy dodajemy przyprawy, jajka i bułkę tartą, dokładnie mieszamy (masa nie może być za rzadka, wiec w razie potrzeby dodajemy więcej bułki tartej). Pieczarki łepkami do dołu na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, a następnie w zagłębienie każdego kapelusza wkładamy porcję mięsa formując kulkę. Na środku każdej kulki mięsnej robimy palcem dołeczek, w który wkładamy odrobinę masła. Całość zapiekamy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 20 - 25 minut. Podajemy ciepłe z ulubionymi dodatkami.

AUTOR PRZEPISU:

Czas gotowania
Poziom trudności
Koszt wykonania
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.