1 filet z łososia o wadze ok. 0,7 kg
400 g małych pieczarek
1/2 papryki zielonej
1/2 papryki czerwonej
2 czerwone cebule
1 żółta cebula
200 g chudego boczku
oliwa z oliwek - ok. 4 łyżki
1 łyżeczka marynaty do ryb (przyprawy: kolendra mielona, koperek + sok z cytryny)
sól, pieprz
1. Mięso łososia kroimy na ok. 2 cm kawałki. Mieszamy ręką z marynatą do ryb i 2 łyżkami oliwy. Zostawiamy na ok. 30 minut.
2. Pieczarki obieramy, odcinamy ogonki, posypujemy sola i pieprzem i smarujemy wszystko oliwą.
3. Cebulę kroimy w plastry, papryki i boczek na ok. 2 cm kawałki.
4. Na namoczone wcześniej w wodzie drewniane patyczki do szaszłyków nadziewamy wszystkie składniki, tak aby najwięcej znalazło się na nich kawałków ryby i pieczarek.
5. Układamy na tacce i grillujemy przez ok. 20 minut, przekładając, tak aby upiekła się każda strona. Można też je upiec w piekarniku na kratce - 40 minut w temperaturze 180 °C. Pod kratką powinna być wstawiona blacha, aby na nią ściekały wszystkie płyny.