Roladki wieprzowe z grzybami

SKŁADNIKI:

7 plastrów chudego wieprzowego schabu karkowego, bez kości
    3 duże pieczarki
    1 duża marchewka
    2 średnie cebule do farszu + 6-10 małych do sosu
    duża garść suszonych borowików brunatnych, krajanki
    2 łyżki oleju
    1 łyżka masła klarowanego
    3 - 4 łyżeczki musztardy z żurawiną
    4 łyżki mąki pszennej

    do smaku - sól, pieprz czarny świeżo mielony, przyprawa ognista

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Pokruszone grzyby suszone zalałam ok. 400 ml gorącej wody i zostawiłam pod przykryciem na 30 minut. plastry mięsa, grubości ok. 1,5 cm, robiłam tłuczkiem przykrywając każdy folią spożywczą - to zapobiegnie pryskaniu mięsa i porozrywaniu go. Każdy oprószyłam z obu stron solą i pieprzem mielonym.

Pieczarki i marchewkę oczyściłam, starłam na dużych oczkach tarki jarzynowej. 2 obrane cebule pokroiłam w drobną kostkę. Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju, podsmażyłam grzyby i warzywa aż zmiękły, doprawiłam je solą i przyprawą ognistą, ostudziłam. Małe cebulki też obrałam i pokroiłam w piórka.

Każdy plaster mięsa z jednej strony posmarowałam cienko musztardą i nałożyłam czubatą łyżkę farszu. Zwinęłam roladki i spięłam je szpilkami do zrazów. Obtoczyłam w mące, otrzepałam z nadmiaru i smażyłam na patelni z resztą rozgrzanego oleju i masłem. Gdy się zrumieniły ze wszystkich stron dodałam cebulowe piórka i smażyłam kilka minut razem. Dolałam grzyby razem z wodą, w której się moczyły. Dusiłam roladki ok. godziny aż zmiękły. Resztę mąki pozostałej z panierowania - ok. 1 czubatej łyżeczki, rozmieszałam w 4 łyżkach zimnej wody i dodałam do sosu - rozmieszałam dokładnie i dusiłam wszystko jeszcze 20 minut.

AUTOR PRZEPISU:

Czas gotowania
Poziom trudności
Koszt wykonania
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.