Sałatka pieczarkowa

SKŁADNIKI:

ok. 750 g świeżych białych pieczarek
    puszka kukurydzy konserwowej 400 g
    1 czerwona cebula
    5 ogórków kiszonych średniej wielkości
    1 małe jabłko
    3 jajka
    1/2 pęczka koperku
    5 - 6 łyżek majonezu
    2 łyżeczki musztardy Dijon
    do smaku - sól, pieprz mielony

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Pieczarki umyłam szybko i osączyłam - ja ich nie obieram bo nie widzę takiej potrzeby. Włożyłam je do wrzącej, lekko osolonej wody i gotowałam 10 minut, odcedziłam i ostudziłam. Odcisnęłam je też lekko w dłoniach bo nieco nasiąkły wodą. Pokroiłam w drobną kosteczkę, przełożyłam do miski. Dodałam odsączoną z zalewy kukurydzę.

Jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam, obrałam i pokroiłam w kostkę. Tak samo rozdrobniłam ogórki kiszone - razem ze skórką bo mam swoje - jeśli ktoś woli może obrać. Obrane jabłko też posiekałam. Cebulkę obrałam i pokroiłam w kosteczkę, przełożyłam na sito i sparzyłam, osączyłam, dodałam do reszty składników, wymieszałam.

Dodałam musztardę, majonez, posiekany koperek i dobrze wymieszałam. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem, odstawiłam na 2 godziny żeby smaki się przegryzły.

AUTOR PRZEPISU:

Czas gotowania
Poziom trudności
Koszt wykonania
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.