przepisy - Śniadania
2024-07-08 15:36:25
Pieczarki marynowane w occie balsamicznym
Składniki: 0,5 kilograma pieczarek 4 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki octu balsamicznego 1 pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu 1 łyżka cukru P...
Czas gotowania
15 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2023-11-02 10:06:31
Śledź w warzywach po węgiersku
Cebulkę pokroić drobno i wyłożyć na rozgrzany tłuszcz na patelni. Następnie dodać pokrojone i wcześniej podsmażone pieczarki. Później wrzucić pokrojonego w kostkę pomidora i marynowaną paprykę. Cał...
Czas gotowania
20 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2015-02-09 13:58:03
Omlet fitness
Musli wsypać w miseczkę, zalać gorącą wodą, zakryć talerzykiem i odstawić na 15-20 minut, żeby zmiękło. Wlać białka i żółtko do miseczki, dolać mleko i roztrzepać. Wsypać musli i zamieszać. Wyl...
Czas gotowania
30 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2015-02-09 13:40:19
Pieczarkowe miseczki z kurczakiem
Pieczarki obieramy, odcinamy nóżki i wydrążamy delikatnie środek łyżeczką. Wstawiamy je w zimnej wodzie i gotujemy  15 minut od chwili wrzenia. Kurczaka, cebulę i pieczarki (nóżki oraz środek) kr...
Czas gotowania
35 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2015-02-09 13:38:28
Pieczarkowe miseczki z kurczakiem
Pieczarki obieramy, odcinamy nóżki i wydrążamy delikatnie środek łyżeczką. Wstawiamy je w zimnej wodzie i gotujemy  15 minut od chwili wrzenia. Kurczaka, cebulę i pieczarki (nóżki oraz środek) kr...
Czas gotowania
35 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2015-02-09 13:31:12
Pieczarkowe love
Pieczarki kroimy na cieniutkie plasterki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Cały czas mieszamy, żeby się nie przypaliłyi zaczęły oddawać wodę. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy całość się zredukuje do...
Czas gotowania
10 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2023-11-02 10:14:11
Bagietka na bogato
Pieczarki czyścimy i kroimy na 4 części, cebule kroimy na plasterki. Na rozgrzanej patelni z oliwą smażymy cebulę, pod koniec dodajemy pieczarki i całość razem podsmażamy. Lekko doprawiamy solą i p...
Czas gotowania
20 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2015-01-01 20:47:07
tosty z jajem, fasolką i pieczarkami
Paprykę i pieczarki grilluję chwilę na patelni grillowej. Fasolkę podgrzewam. Chleb tostowy smaruję z zewnątrz masłem. Układam szynkę i ser. Przyprawiam. I zapiekam w opiekaczu. Do garnka wle...
Czas gotowania
30 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2014-05-05 17:18:55
Pieczarkowo - jajeczny kwiat.
Pieczarki czyścimy, odcinamy nóżki, a czapeczki grillujemy na patelni. Na drugiej małej, okrągłej patelni układamy (na brzegu patelni) pokrojony w paski ser żółty, układamy pieczarki, dodajemy na ś...
Czas gotowania
10 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2014-05-04 20:39:06
Boczniak a'la schab
Grzyby boczniaki przyrządzamy tak aby miały formę placków. Jajko wbijamy na talerz i ubijamy widelcem aby żółtko i białko miało jednolitą konsystencję. Grzyby solimy i odrobinę pieprzymy. Boc...
Czas gotowania
15 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2014-04-26 21:24:15
Pasztet z pieczarek
Cebule i pieczarki podsmażyć na maśle,odparować.Razem z wieprzowiną ,boczkiem,papryką, przepuścić 2-krotnie przez maszynkę.Dodać śmietanę,jajka,natkę.Wyrobić masę.Formę wyłożyć folią,rozłożyć połow...
Czas gotowania
60 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2014-01-21 14:12:50
Sałatka z łososiem i pieczarkami
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Blanszować 3 min. w osolonym wrzątku, osączyć i ostudzić. Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Marchewkę obrać, opłukać i obieraczką pokroić w wiórki....
Czas gotowania
10 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2014-01-21 13:18:24
Zapiekany mix na zimno i na gorąco
Na początek przygotować składniki tzn: - obrać pieczarki, pokroić w kostkę i podsamażyć na cebulce, przyprawić, odparować płyn - filety lekko rozbić, przyprawić - ser zetrzeć na dużych oczkac...
Czas gotowania
150 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2014-01-21 11:20:35
Sałatka 3-składnikowa
Pieczarki gotujemy w osolonej wodzie - po wystygnięciu kroimy w paseczki. Pora kroimy w talarki, a ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, tak by powstały z niego długie paski. Całość mieszamy, do...
Czas gotowania
20 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2014-01-21 11:18:10
Babeczki z pastą pieczarkową
Pastę pieczarkową przygotowujemy następująco: Jajka gotujemy na twardo. W tam samym czasie w osobnym garnku gotujemy pieczarki w mocno osolonej wodzie.  Po ugotowaniu i ostygnięciu jajka drobniut...
Czas gotowania
30 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2014-01-21 10:58:48
Pieczarki w cieście
Z mąki i jajek dolewając trochę wody  , robimy ciasto naleśnikowe jak na omlety (wymieszać solidnie). Pieczarki myjemy i oddzielamy kapelusze od ogonków. Ogonki chowiemy do lodówki i wykorzystu...
Czas gotowania
20 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2014-01-21 10:56:10
Jajka faszerowane
Pieczarki ścieramy na tarce, lekko podsmażamu na maśle. W tym czasie gotujemy 10 jaj. Gdy wystygną przekrawamy je ostrożnie wzdłuż skorupki i wyciągamy ugotowane jajko. Kroimy je drobno, mieszamy z...
Czas gotowania
25 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2014-01-19 12:39:10
Pieczarki na jajach
Pokrojoną drobno cebulę szklimy na maśle, dodajemy posiekane pieczarki. Dusimy i doprawiamy. Po lekkim przestudzeniu, miksujemy farsz w blenderze. Ugotowane jaja na twardo wstawiamy do zimnej wod...
Czas gotowania
30 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-12-20 09:30:49
Wegetariański pasztet z " Jaśka"
Wykonanie: Fasolę namoczyć na noc, a następnie ugotować, cebulę i pieczarki poddusić na oleju, bułkę namoczyć w mleku, warzywa ugotować na parze. Wszystkie składniki zemleć, do otrzymanej masy do...
Czas gotowania
30 min min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-29 10:57:29
Duszone brązowe pieczarki
W garnku roztapiamy masło, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek - lekko przysmażamy. Pieczarki kroimy w ćwiartki, wrzucamy do garnka, dodajemy odrobinę soli, przykrywamy garnek. Całość dusimy...
Czas gotowania
10 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-25 22:07:10
Pieczarki i jajka zapiekane w chlebie
kromki chleba okroiłam ze skórki i przykrywając je kawałkiem folii spożywczej rozwałkowałam na dość cienki placek. Cztery wgłębienia w formie na muffiny wysmarowałam zwykłym oleje i włożyłam do nic...
Czas gotowania
20 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-25 22:07:56
Sałatka pieczarkowa
Pieczarki umyłam szybko i osączyłam - ja ich nie obieram bo nie widzę takiej potrzeby. Włożyłam je do wrzącej, lekko osolonej wody i gotowałam 10 minut, odcedziłam i ostudziłam. Odcisnęłam je też l...
Czas gotowania
20 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-25 22:09:53
Portobello zapiekane z kuskusem
Portobello oczyściłam, wyłamałam trzonki a kapelusze od środka oprószyłam solą, pieprzem i skropiłam sokiem cytrynowym - odłożyłam na ok. pół godziny. Kuskus przesypałam do miseczki, zalałam wrzątk...
Czas gotowania
min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-25 22:10:33
Jajka z pieczarkami i ananasem
Pieczarki oczyściłam, pokroiłam w półplasterki. Cebulę obrałam, pokroiłam w cienkie półplasterki. Ananasa, takiego z zalewy, pokroiłam na kawałeczki. Szczypiorek posiekałam. Na dużej patelni ro...
Czas gotowania
15 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-25 22:11:15
"Włoskie" naleśniki
1.       Smażymy naleśniki i odstawiamy do ostygnięcia. 2.       Robimy farsz! Kroimy w piórka cebulę i czosnek w plasterki. Dusimy pod przykryciem około 10 minut. Pieczarki obieramy, myjemy i ...
Czas gotowania
25 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-25 22:12:28
Pieczarki faszerowane kozim serem
1. Pieczarki obieramy, odcinamy ogonki. Smarujemy oliwą pozostałą po suszonych pomidorkach w oliwie. Układamy w naczyniu żaroodpornym. 2. Kozi serek kroimy w bardzo drobną kostkę. Siekamy pomid...
Czas gotowania
35 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-25 22:29:30
Pasta jajeczna z pieczarkami
Pieczarki myjemy, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pieczarki przez około 3 minuty do zmięknięcia, odstawiamy. Jajka kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki. Dodajemy piecz...
Czas gotowania
10 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-25 22:28:23
Bułeczki drożdżowe z serem i pieczarkami
W miseczce lub szklance mieszamy ze sobą łyżeczkę cukru, drożdże oraz odrobinę mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut aby drożdże zaczęły "pracować". W międzyczasie do większej miski prz...
Czas gotowania
100 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-25 22:27:35
Zapiekanki z pieczarkami
Cebulę kroimy na ćwiartki i następnie na plasterki, pieczarki na pół i na plasterki, czosnek siekamy. Na patelni podsmażamy około 5 minut cebulę, dodajemy czosnek i pieczarki. Po następnych 5 minut...
Czas gotowania
15 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-25 22:38:52
Roladki pieczarkowe
Pierś z kurczaka mielimy w maszynce lub siekamy drobno w malakserze dodając jedno jajko i przyprawy do smaku, dorzucamy posiekaną natkę pietruszki. Pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni...
Czas gotowania
35 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-25 22:42:34
Smażone pieczarki
Pieczarki kroimy, na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy na patelnię pieczarki, dodajemy sól, pieprz do smaku. Posypujemy natką pietruszki. ...
Czas gotowania
10 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-25 22:43:08
Marynowane pieczarki
Oczyść dokładnie pieczarki (najlepiej małe) i przygotuj swój ulubiony sos vinegret. Przełóż pieczarki do półmiska, zalej je sosem, dokładnie przykryj i wstaw do lodówki na 2 dni. ...
Czas gotowania
2 dni min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-25 22:44:30
Pieczarki z sezamem i sosem sojowym
Pieczarki czyścimy, obcinamy ogonki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy pieczarki. Zmniejszamy moc palnika do minimum, dolewamy sos sojowy, dodajemy pieprz. Po 2 minutach dodajemy sezam. Cało...
Czas gotowania
10 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 21:09:53
Pieczarki nadziewane pastą feta
Pieczarki myjemy, usuwamy ogonki. Czosnek siekamy i rozcieramy z fetą oraz łyżeczką oliwy. Pieczarki nadziewamy przygotowaną pastą. Grzyby zapiekamy na grillu lub wkładamy do nagrzanego piekarnika....
Czas gotowania
20 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 21:15:14
Sałatka wiosenna
Ugotowane jajka pokroić w plasterki, ser, szynkę w kostkę. Szczypiorek posiekać, rzodkiewkę pokroić w krążki, pieczarki w kostkę. Wszystkie produkty włożyć do salaterki, dodać śmietanę i majonez, s...
Czas gotowania
10 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 22:11:47
Sałatka z marynowanych pieczarek
Pieczarki,ser żółty i ogórki kroimy w kostkę,szynkę w paski.Natkę pietruszki drobno szatakujemy.Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i dodajemy majonez. ...
Czas gotowania
20 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 22:13:25
Parówki w cieście drożdżowym z pieczarkami
Ciasto: Mleko podgrzać i dodać drożdże,cukier i część mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wsypać pozostałą mąkę dodać olej, sól, jajko roztrzepane za pomocą widelca i wyrośnięt...
Czas gotowania
120 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 22:20:24
Paszteciki
Wszystkie składniki (za wyjątkiem śmietany) potrzebne do przygotowania ciasta wkładamy na stolnicę. Do mąki kroimy margarynę kruszymy drożdże dodajemy jajko i żółtka zagniatamy. Jeśli ciasto nie ch...
Czas gotowania
120 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-11-13 09:07:52
Sałatka z pieczarkami i śledziami
Filety śledziowe moczymy w wodzie około godziny, aby nie były zbyt słone. Wymoczone filety rybne kroimy na paseczki ok centymetrowe. Pieczarki kroimy na 4 części, cebulki na piórka. Paprykę myjemy ...
Czas gotowania
10 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 22:23:54
Faszerowana rolada rybna w galarecie
Karpia oddzielamy od kości i skóry, wybieramy mięso w miejscach gdzie nie ma ości, dodajemy do fileta z dorsza. Pozostałe części ryby wrzucamy do garnka razem z obraną włoszczyzną, dodajemy zi...
Czas gotowania
150 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 22:25:20
Sałatka z pieczarkami, serem i szyneczką
Pieczarki kroimy na cztery części. Ser żółty i szynkę na paseczki. Ogórki konserwowe kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie skłądniki pokrojone mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy majonez...
Czas gotowania
15 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 22:29:14
Sałatka śledziowa z pieczarkami
Wszystkie składniki kroimy w kostkę.Dodajemy groszek i wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy majonez i gotowe:) ...
Czas gotowania
60 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2014-01-10 09:06:52
Babeczki pieczarkowe
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopnii Celcjusza, przygotowujemy ciasto; na stolnicę wysypujemy mąkę oraz sól, robimy wgłębienie do którego wlewamy żółtko oraz pokrojone w mniejsze kawałk...
Czas gotowania
45 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 22:47:46
Rolada serowa
Pieczarki podsmażyć do odparowania wody. Szczypiorek drobno pokroić. Miękkie masło utrzeć z serkiem topionym, dodać wystudzone pieczarki i szczypiorek. Wymieszać i doprawić solą, pieprzem. Do masy ...
Czas gotowania
40 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 23:02:02
Niby ryba z pieczarkami
Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kosteczkę lub w piórka i podsmażamy na maśle, dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy przez chwilę. Odparowujemy wodę, aby pieczarki stały się suche, doprawiam...
Czas gotowania
40 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 23:05:00
Rogalki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Cebule pokroić i podsmażyć, pieczarki zetrzeć na grubych oczkach i podsmażyć razem z cebulą. Dodać kapustę kiszoną (wcześniej wygotowaną). Przyprawić do smaku. Po usmażeniu poczekać aż farsz wystyg...
Czas gotowania
60 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 23:05:40
Wakacyjne kanapki
Bułkę kroimy w poprzek na kromki (możemy użyć także świeżego wiejskiego chleba). Każdą z kromek smarujemy masłem. Na kromkach układamy szynkę a na niej pieczarki pokrojone w plasterki. Na części kr...
Czas gotowania
10 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 23:06:43
Koreczki z marynowanych pieczarek
Podstawę koreczków przygotowujemy z szynki lub sera (pamiętajmy, aby podstawa miała kształt sześcianu, o ściankach ok. 1,5 x 1,5 cm). W podstawę wbijamy wykałaczkę, następnie nadziewamy po jednej p...
Czas gotowania
20 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 23:08:33
Sałatka jarzynowa z pieczarkami
Pieczarki myjemy, wrzucamy do zimnej wody z dodatkiem 1 łyżeczki soli i sokiem z połowy cytryny i gotujemy około 15 minut. Następnie wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Można je p...
Czas gotowania
60 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 23:09:19
Grzyby jak ryby
Pieczarki po umyciu i wycięciu nóżek (używamy tylko samych kapeluszy) należy opanierować w przygotowanych wcześniej jajkach z dodatkiem Vegety, soli i pieprzu oraz w bułce tartej i usmażyć z obu st...
Czas gotowania
60 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 23:11:13
Naleśniki z pieczarkami i szpinakiem
Pieczarki wraz z cebulą kroimy w cienkie plasterki i kilka minut przesmażamy na patelni. Szpinak przesmażamy z czosnkiem, dodajemy do smaku sól i pieprz. Naleśnika smarujemy szpinakiem a na górę na...
Czas gotowania
25 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 23:11:47
Sałatka lodowa z pieczarkami
Sałatę rwiemy (nie kroimy) na małe kawałki. Kroimy pomidory i cebulę, a pieczarki w paski. Do oliwy dodajemy cytrynę, cukier, sól, pieprz, musztardę i mieszamy na jednolitą konsystencję. Do sosu do...
Czas gotowania
10 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 23:12:56
Pieczarkowe co nieco
Pieczarki oczyścić, odciąć trzonki. Smażyć na oliwie na dużym ogniu, odparować, dodać czosnek i jeszcze chwilkę smażyć. Podlać octem balsamicznym, odparować, doprawić do smaku, posypać posiekaną na...
Czas gotowania
30 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 23:13:25
Pieczarkowy pasztet
Oczyszczone pieczarki zetrzeć na tarce, dodać posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą, jajka, sól i pieprz do smaku, dokładnie wymieszać, wyłożyć do żaroodpornego naczynia lub niewielkiej brytfanny...
Czas gotowania
30 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 23:14:00
Faszerowane pieczarki z serem pleśniowym
Pieczarki oczyszczamy, ogonki odcinamy i kroimy w kostkę. Podobnie – paprykę, cebulę i pomidory. Wszystko mieszamy i smażymy na oleju, dodając na końcu natkę pietruszki i pomidory. Dodajemy ter...
Czas gotowania
30 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 23:15:06
Pieczarki w marynacie
Pieczarki obrać i blanszować przez kilka minut. Do przygotowanych wcześniej wyparzonych słoików włożyć drobno posiekaną marchew, cebulę, białą gorczycę i pieczarki. Zalać gorącą zalewą (woda, ocet,...
Czas gotowania
90 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 23:18:27
Sałatka pieczarkowa
Pieczarki dokładnie oczyszczamy, jeśli trzeba – ostrożnie płuczemy. Przygotowujemy dressing: siekamy natkę, czosnek i miętę, dodajemy sok z cytryny i oliwę z oliwek, sól i pieprz do smaku. Odstaw...
Czas gotowania
30 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.