przepisy - kolacje
2024-07-08 15:36:25
Pieczarki marynowane w occie balsamicznym
Składniki: 0,5 kilograma pieczarek 4 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki octu balsamicznego 1 pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu 1 łyżka cukru P...
Czas gotowania
15 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2024-07-08 15:29:51
Pieczarki z grilla
Składniki • 500 g niedużych pieczarek • 2 łyżki śmietany • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego • 1 łyżka majonezu • 2-3 ząbki czosnku lub czosnek granulowany • pieprz i sól • ewentualnie n...
Czas gotowania
10 min min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2024-07-08 15:30:39
Smakowite pieczarki
Składniki - 400 g małych pieczarek - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 200 ml wody w tym 50 ml do zagęszczenia sosu - 1 łyżeczka mąki - 1,5 łyżeczki tymianku - 1 łyżeczka słodkiej papryk...
Czas gotowania
30 min min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2024-07-08 15:31:12
Wegetariańskie zapiekane pieczarki
Składniki: 4 duże pieczarki do zapiekania (np. Portobello) 1 średnia cebula 1 kostka tofu wędzonego 1/2 czerwonej papryki 90 g koncentratu pomidorowego 1 kulka mozzarelli oliwa do sma...
Czas gotowania
30 min min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2024-07-08 15:31:48
Sałatka z glazurowanych pieczarek
Składniki: Pieczarki brązowe około 750 gram Garść rukoli Pół opakowania sera greckiego typu feta Garść słonecznika łuskanego uprażonego wcześniej na suchej patelni 2 łyżki masła 1 Duża ...
Czas gotowania
20 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2023-11-17 11:10:07
Spaghetti z cukinią i pieczarkami
Spaghetti z cukinią i pieczarkami- pomysł na  szybki i sycący posiłek. Przygotowanie sosu dzień wcześniej spowoduje, że gotowanie obiadu zajmie tylko kilka minut. Składniki: 300 g makaronu spag...
Czas gotowania
15 min min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2023-11-03 09:52:19
Gulasz po węgiersku
Mięso kroimy w kostkę, obtaczamy w mące, boczek kroimy w małą kostkę.  Na patelni rozgrzewamy olej, dorzucamy obtoczoną wieprzowinę, smażymy do zarumienienia. Mięso wkładamy do garnka, dolewamy bul...
Czas gotowania
120 min min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2023-11-02 10:06:31
Śledź w warzywach po węgiersku
Cebulkę pokroić drobno i wyłożyć na rozgrzany tłuszcz na patelni. Następnie dodać pokrojone i wcześniej podsmażone pieczarki. Później wrzucić pokrojonego w kostkę pomidora i marynowaną paprykę. Cał...
Czas gotowania
20 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2023-11-02 10:05:54
Paszteciki z pieczarkami i kapustą
Pieczarki poszatkować drobno i podsmażyć na patelni. Posolić i dobrze wymieszać. Cebulę poszatkować i zrumienić na tłuszczu. Kapustę odcisnąć z zalewy i wypłukać. Ugotować. Przecedzić i połączyć z ...
Czas gotowania
30 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2015-02-09 13:58:03
Omlet fitness
Musli wsypać w miseczkę, zalać gorącą wodą, zakryć talerzykiem i odstawić na 15-20 minut, żeby zmiękło. Wlać białka i żółtko do miseczki, dolać mleko i roztrzepać. Wsypać musli i zamieszać. Wyl...
Czas gotowania
30 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2023-11-02 10:02:32
Parówki zapiekane z pieczarkami
Pomidory i paprykę kroimy w kostkę i wrzucamy na tłuszcz rozgrzany na patelni, dodajemy pokrojone w cienkie plasterki parówki i dusimy pod przykryciem na średnim ogniu około 10 minut. Następnie...
Czas gotowania
25 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2015-02-09 13:49:49
Zapiekanki domowe
Kajzerki przedzielić na połówki, pieczarki obrać i utrzeć na tarce. Kajzerki posmarować margaryną, nałożyć pieczarki i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. około 150 stopni, piec przez około 6...
Czas gotowania
10 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2023-11-02 10:07:23
Panierowane pieczarki
Pieczarki obrać, ogonki oderwać od kapeluszy; jajko roztrzepać z przyprawą. Olej lub oliwę rozgrzać na patelni. Pieczarki obtoczyć w jajku i panierować w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor. ...
Czas gotowania
10 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2015-02-09 13:42:58
Paszteciki z pieczarek
Umyte pieczarki należy drobno pokroić i usmażyć na łyżce oleju, następnie przyprawić pieprzem i solą, a gdy trochę przestygną, dodać bułkę tartą i wymieszać. Ciasto francuskie należy pokroić na mał...
Czas gotowania
40 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2015-02-09 13:40:19
Pieczarkowe miseczki z kurczakiem
Pieczarki obieramy, odcinamy nóżki i wydrążamy delikatnie środek łyżeczką. Wstawiamy je w zimnej wodzie i gotujemy  15 minut od chwili wrzenia. Kurczaka, cebulę i pieczarki (nóżki oraz środek) kr...
Czas gotowania
35 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2015-02-09 13:38:28
Pieczarkowe miseczki z kurczakiem
Pieczarki obieramy, odcinamy nóżki i wydrążamy delikatnie środek łyżeczką. Wstawiamy je w zimnej wodzie i gotujemy  15 minut od chwili wrzenia. Kurczaka, cebulę i pieczarki (nóżki oraz środek) kr...
Czas gotowania
35 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2015-02-09 13:31:12
Pieczarkowe love
Pieczarki kroimy na cieniutkie plasterki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Cały czas mieszamy, żeby się nie przypaliłyi zaczęły oddawać wodę. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy całość się zredukuje do...
Czas gotowania
10 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2023-11-02 10:14:11
Bagietka na bogato
Pieczarki czyścimy i kroimy na 4 części, cebule kroimy na plasterki. Na rozgrzanej patelni z oliwą smażymy cebulę, pod koniec dodajemy pieczarki i całość razem podsmażamy. Lekko doprawiamy solą i p...
Czas gotowania
20 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2015-02-09 13:16:39
Cukinie faszerowane z pieczarkami i kaszą jaglaną
2 cukinie myjemy, kroimy wzdłuż, środek wycinamy nożykiem. Wycięte części kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię, podajemy drobno posiekaną cebulkę, starte na dużych oczkach pieczarki (10 szt), ...
Czas gotowania
25 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2015-02-09 12:58:37
Grillowane pieczarki w soli czosnkowej
Wykrawamy nóżkę, mieszany masło, sól, pieprz, natkę i wkładamy pod kapelusz pieczarki. Grillujemy. ...
Czas gotowania
15 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2015-02-09 12:45:03
Naleśnik ryżowo- pieczarkowy w sosie farszowym
Cebulę i paprykę pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Pokroić w talarki pieczarki, dodać do reszty. Smażyć do miękkości. Podlać sosem sojowo-grzybowym, aby nie było za sucho na patelni. D...
Czas gotowania
35 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2014-12-16 12:16:34
Tortellini z sosem pieczarkowym
Ugotuj pierożki (al dente) w dużym garnku osolonej wody. W rondlu rozpuść masło, dodaj pokrojone pieczarki - obsmażaj przez 3 minuty na średnim ogniu. Do pieczarek dodaj skórkę z cytryny, czosnek ,...
Czas gotowania
15 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2014-05-10 20:50:29
Kurczak z mascarpone i pieczarkami
Pieczarki kroimy w plastry, piersi kurczaka, pomidory i cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę z pieczarkami, dokładamy piersi a na końcu pomidory. Doprawiamy do smaku solą, ...
Czas gotowania
40 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2014-04-28 13:46:21
Curry z kurczakiem, czerwoną cebulą i pieczarkami
Kurczaka pokrój w dość cienkie paseczki i podsmaż na oleju. Do mięsa dorzuć cebulę pokrojoną w zapałki i pieczarki pokrojone w cieniutkie plasterki. Smaż 2 minuty Na patelnię dodaj pastę curry. W...
Czas gotowania
45 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2014-04-14 08:30:23
Pieczarkowce
Pieczarki obieramy ze skórki. Kroimy tak, by uzyskać do dekoracji 15 plasterków, a resztę ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę i paprykę kroimy na drobną kostkę. Plasterki pieczarek podsmaż...
Czas gotowania
50 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2014-01-21 14:12:50
Sałatka z łososiem i pieczarkami
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Blanszować 3 min. w osolonym wrzątku, osączyć i ostudzić. Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Marchewkę obrać, opłukać i obieraczką pokroić w wiórki....
Czas gotowania
10 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2014-01-21 14:00:32
Bułeczki pieczarkowo-kapuściane
Mleko podgrzewamy, dodajemy drożdże, żółtka, sól, mąkę, cukier, roztopione masło - wyrabiamy ciasto, po czym zostawiamy je do wyrośnięcia. Kapustę szatkujemy, gotujemy w osolonej wodzie. Gdy będz...
Czas gotowania
120 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2014-01-21 13:55:53
Gryka z piekarnika
Ze składników na ciasto zagniatamy jednolitą masę i chłodzimy przez 30 minut w lodówce. W tym czasie kroimy pieczarki i cebulę. Cebulę szklimy na oliwie, a następnie dodajemy pieczarki i podsma...
Czas gotowania
90 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2014-01-21 13:39:26
Rożki z kiszoną kapustą i pieczarkami
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do cebuli. Gdy z pieczarek odparuje woda dodać posiekaną kiszoną kapustę oraz pieprz i majer...
Czas gotowania
40 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2014-01-21 13:31:18
Ryż z warzywami i pieczarkami
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Pieczarki pokroić w plasterki, a papryki i cebulę w kostkę. Na rozgrzany olej wrzucić pieczarki i smażyć je do miękkości. Następnie dodać paprykę, cebulę, plastry og...
Czas gotowania
35 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2014-01-21 13:27:24
Zapiekanka z kaszy jaglanej z pieczarkami
W garnku zagotować dwie szklanki wody (można użyć bulionu warzywnego), wsypujemy kaszę, mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy około 15 min na wolnym ogniu. Cebulę kroimy w kostkę i podsmaża...
Czas gotowania
40 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2014-01-21 13:18:24
Zapiekany mix na zimno i na gorąco
Na początek przygotować składniki tzn: - obrać pieczarki, pokroić w kostkę i podsamażyć na cebulce, przyprawić, odparować płyn - filety lekko rozbić, przyprawić - ser zetrzeć na dużych oczkac...
Czas gotowania
150 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2014-01-21 13:05:47
Mini pulpeciki na pieczarce (koreczki)
Bułkę  namaczamy w wodzie, cebulę kroimy w kosteczkę. Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy odciśniętą z wody bułki, cebulę i przyprawę uniwersalną. Wszystko dokładnie mieszamy. Pieczarki obieramy, odci...
Czas gotowania
40 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2014-01-21 13:01:37
Pieczone ziemniaki
Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki, mniej więcej grubości 5 milimetrów. Można pokroić w ćwiartki czy nawet ósemki. Pieczarki ścieramy na tarce lub kroimy w wybrany sposób. Podobnie robimy z ceb...
Czas gotowania
90 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2014-01-21 11:20:35
Sałatka 3-składnikowa
Pieczarki gotujemy w osolonej wodzie - po wystygnięciu kroimy w paseczki. Pora kroimy w talarki, a ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, tak by powstały z niego długie paski. Całość mieszamy, do...
Czas gotowania
20 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2014-01-21 11:18:10
Babeczki z pastą pieczarkową
Pastę pieczarkową przygotowujemy następująco: Jajka gotujemy na twardo. W tam samym czasie w osobnym garnku gotujemy pieczarki w mocno osolonej wodzie.  Po ugotowaniu i ostygnięciu jajka drobniut...
Czas gotowania
30 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2014-01-21 11:05:19
Wegetariańska pizza
Drożdże kruszymy, posypujemy cukrem i mieszamy do rozpuszczenia. Dolewamy połowę wody, mieszamy i odstawiamy na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę, sól, oliwę, resztę wody i spieniony rozczyn miesz...
Czas gotowania
75 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2014-01-21 11:02:19
Pierogi z pieczarkami
Masło rozpuszczamy w gorącej wodzie i dolewamy do mąki i soli. Mieszamy łyżką do połączenia składników, później wyrabiamy ręką (ok. 5 minut). Ciasto jest dobre, gdy przestaje przyklejać się do dłon...
Czas gotowania
60 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2014-01-21 10:58:48
Pieczarki w cieście
Z mąki i jajek dolewając trochę wody  , robimy ciasto naleśnikowe jak na omlety (wymieszać solidnie). Pieczarki myjemy i oddzielamy kapelusze od ogonków. Ogonki chowiemy do lodówki i wykorzystu...
Czas gotowania
20 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2014-01-21 10:56:10
Jajka faszerowane
Pieczarki ścieramy na tarce, lekko podsmażamu na maśle. W tym czasie gotujemy 10 jaj. Gdy wystygną przekrawamy je ostrożnie wzdłuż skorupki i wyciągamy ugotowane jajko. Kroimy je drobno, mieszamy z...
Czas gotowania
25 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2014-01-19 12:39:10
Pieczarki na jajach
Pokrojoną drobno cebulę szklimy na maśle, dodajemy posiekane pieczarki. Dusimy i doprawiamy. Po lekkim przestudzeniu, miksujemy farsz w blenderze. Ugotowane jaja na twardo wstawiamy do zimnej wod...
Czas gotowania
30 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-12-20 09:30:49
Wegetariański pasztet z " Jaśka"
Wykonanie: Fasolę namoczyć na noc, a następnie ugotować, cebulę i pieczarki poddusić na oleju, bułkę namoczyć w mleku, warzywa ugotować na parze. Wszystkie składniki zemleć, do otrzymanej masy do...
Czas gotowania
30 min min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-29 10:57:29
Duszone brązowe pieczarki
W garnku roztapiamy masło, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek - lekko przysmażamy. Pieczarki kroimy w ćwiartki, wrzucamy do garnka, dodajemy odrobinę soli, przykrywamy garnek. Całość dusimy...
Czas gotowania
10 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-25 22:22:19
Kaszanka zapiekana z pieczarkami
Kaszanki obieramy z osłonki i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i siekamy lub kroimy w piórka. Pieczarki kroimy na plasterki. Na patelni na oleju podsmażamy pieczarki i cebulę . Następnie dodajem...
Czas gotowania
15 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-25 22:07:10
Pieczarki i jajka zapiekane w chlebie
kromki chleba okroiłam ze skórki i przykrywając je kawałkiem folii spożywczej rozwałkowałam na dość cienki placek. Cztery wgłębienia w formie na muffiny wysmarowałam zwykłym oleje i włożyłam do nic...
Czas gotowania
20 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-25 22:07:56
Sałatka pieczarkowa
Pieczarki umyłam szybko i osączyłam - ja ich nie obieram bo nie widzę takiej potrzeby. Włożyłam je do wrzącej, lekko osolonej wody i gotowałam 10 minut, odcedziłam i ostudziłam. Odcisnęłam je też l...
Czas gotowania
20 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-25 22:08:24
Paszteciki świnki z pieczarkami
FARSZ - pieczarki opłukałam dokładnie i starłam na tarce jarzynowej. Cebulę posiekałam drobno. Na patelni rozgrzałam olej, zeszkliłam cebulę, dodałam pieczarki i smażyłam mieszając aż odparował nad...
Czas gotowania
80 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-25 22:09:23
Krokiety z pieczarkami i ryżem
NALEŚNIKI - jajka roztrzepałam z mlekiem, olejem i ok. 100 ml wody. Dosypałam sól i mieszając rózgą powoli dosypywałam mąkę. Mieszałam aż ciasto było gładkie, bez żadnych grudek. Odstawiłam je na o...
Czas gotowania
45 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-25 22:09:53
Portobello zapiekane z kuskusem
Portobello oczyściłam, wyłamałam trzonki a kapelusze od środka oprószyłam solą, pieprzem i skropiłam sokiem cytrynowym - odłożyłam na ok. pół godziny. Kuskus przesypałam do miseczki, zalałam wrzątk...
Czas gotowania
min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-25 22:10:33
Jajka z pieczarkami i ananasem
Pieczarki oczyściłam, pokroiłam w półplasterki. Cebulę obrałam, pokroiłam w cienkie półplasterki. Ananasa, takiego z zalewy, pokroiłam na kawałeczki. Szczypiorek posiekałam. Na dużej patelni ro...
Czas gotowania
15 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-25 22:11:15
"Włoskie" naleśniki
1.       Smażymy naleśniki i odstawiamy do ostygnięcia. 2.       Robimy farsz! Kroimy w piórka cebulę i czosnek w plasterki. Dusimy pod przykryciem około 10 minut. Pieczarki obieramy, myjemy i ...
Czas gotowania
25 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-25 22:12:28
Pieczarki faszerowane kozim serem
1. Pieczarki obieramy, odcinamy ogonki. Smarujemy oliwą pozostałą po suszonych pomidorkach w oliwie. Układamy w naczyniu żaroodpornym. 2. Kozi serek kroimy w bardzo drobną kostkę. Siekamy pomid...
Czas gotowania
35 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-25 22:13:09
Szaszłyki z łososia z pieczarkami
1. Mięso łososia kroimy na ok. 2 cm kawałki. Mieszamy ręką z marynatą do ryb i 2 łyżkami oliwy. Zostawiamy na ok. 30 minut. 2. Pieczarki obieramy, odcinamy ogonki, posypujemy sola i pieprzem i ...
Czas gotowania
90 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-25 22:29:30
Pasta jajeczna z pieczarkami
Pieczarki myjemy, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pieczarki przez około 3 minuty do zmięknięcia, odstawiamy. Jajka kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki. Dodajemy piecz...
Czas gotowania
10 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-25 22:29:01
Pieczarki faszerowane mięsem mielonym
Pieczarki myjemy, wycinamy ogonki i odkładamy. Przez maszynkę do mielenia mięsa przepuszczamy jeszcze raz mięso oraz kawałki cebuli, obrany czosnek oraz ogonki pieczarek - można także warzywa zblen...
Czas gotowania
45 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-25 22:28:23
Bułeczki drożdżowe z serem i pieczarkami
W miseczce lub szklance mieszamy ze sobą łyżeczkę cukru, drożdże oraz odrobinę mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut aby drożdże zaczęły "pracować". W międzyczasie do większej miski prz...
Czas gotowania
100 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-25 22:27:35
Zapiekanki z pieczarkami
Cebulę kroimy na ćwiartki i następnie na plasterki, pieczarki na pół i na plasterki, czosnek siekamy. Na patelni podsmażamy około 5 minut cebulę, dodajemy czosnek i pieczarki. Po następnych 5 minut...
Czas gotowania
15 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-25 22:30:34
Kasza z nutą włosko-polską
Kaszę gotujemy w osolonej lekko wodzie, aż zmięknie i wchłonie znaczną część płynu. Odsączamy na sitku lub cedzaku. Pieczarki kroimy na plastry i podsmażamy na maśle. Mozzarellę rozdrabniam...
Czas gotowania
60 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-25 22:32:10
Pizzura
Z pół litry mleka odlać połowę, zagotować. Dodać drożdże i cukier. Rozpuścić w mleku, dać do ostudzenia. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać szczyptę soli. Następnie wydrążyć rowek i dodać jajko i żółt...
Czas gotowania
80 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-25 22:35:02
Paszteciki z pieczarkami i mięsem
CIASTO: Drożdże rozrobić z małą ilością mleka. Dodać jedno jajko i 4 żółtka, dwie łyżki cukru i resztę mleka. Wymieszać z mąką, tyle mąki ile zabierze. na końcu dodać roztopioną margarynę. Zostawić...
Czas gotowania
120 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-25 22:38:52
Roladki pieczarkowe
Pierś z kurczaka mielimy w maszynce lub siekamy drobno w malakserze dodając jedno jajko i przyprawy do smaku, dorzucamy posiekaną natkę pietruszki. Pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni...
Czas gotowania
35 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-25 22:41:35
Krem z kalafiora z serem i pieczarkami
Kalafior myjemy i kroimy w różyczki. Ziemniaka obieramy i kroimy  w kosteczkę. Seler naciowy kroimy w plasterki. Warzywa gotujemy do miękkości z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Następnie miksujem...
Czas gotowania
25 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-25 22:42:34
Smażone pieczarki
Pieczarki kroimy, na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy na patelnię pieczarki, dodajemy sól, pieprz do smaku. Posypujemy natką pietruszki. ...
Czas gotowania
10 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-25 22:43:08
Marynowane pieczarki
Oczyść dokładnie pieczarki (najlepiej małe) i przygotuj swój ulubiony sos vinegret. Przełóż pieczarki do półmiska, zalej je sosem, dokładnie przykryj i wstaw do lodówki na 2 dni. ...
Czas gotowania
2 dni min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-25 22:43:34
Zapiekanka ryżowa z pieczarkami
Ryż gotujemy, przekładamy do żaroodpornego naczynia. Kefir (lub śmietanę) mieszamy w misce z surowymi jajkami, posiekaną natką pietruszki, doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu - rozlewamy równom...
Czas gotowania
50 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-25 22:44:30
Pieczarki z sezamem i sosem sojowym
Pieczarki czyścimy, obcinamy ogonki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy pieczarki. Zmniejszamy moc palnika do minimum, dolewamy sos sojowy, dodajemy pieprz. Po 2 minutach dodajemy sezam. Cało...
Czas gotowania
10 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-25 22:45:18
Faszerowana papryka z suszonymi pomidorami, pieczarkami i mozzarellą
Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Filet z kurczaka kroimy w drobną kostkę, posypujemy przyprawą do kurczaka i podsmażamy, zdejmujemy z palnika. Kroimy pieczarki, delikatnie je podsmażamy, dorzucamy d...
Czas gotowania
45 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-25 22:45:51
Sos pieczarkowy
Pieczarki i cebulę kroimy, lekko przysmażamy, wrzucamy do garnka. Wlewamy jogurt, odrobinę mąki, serek topiony i pisiekaną pietruszkę. Wedle uznania dodajemy sól i pieprz. ...
Czas gotowania
10 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-25 22:48:11
Pizza z pieczarkami
Ciasto zagniatamy około 20 minut. Odkładamy w ciepłe miejsce na godzinę. Cienko wałkujemy, rozkładamy ciasto na papierze do pieczenia, układamy ulubione składniki. Pieczemy w temperaturze 200 s...
Czas gotowania
120 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-25 22:50:02
Faszerowana papryka
Pieczarki, cebulę kroimy, podsmażamy na patelni – zdejmujemy z ognia. Dodajemy posiekany czosnek, pokrojoną ostrą paprykę i listki bazylii. Z pomidorów zdejmujemy skórkę, kroimy, dorzucamy do pozos...
Czas gotowania
35 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-25 22:50:53
Placek zbójnicko - węgierski
Mięso obtaczamy w mące, kładziemy na patelnię, smażymy do zarumienienia. Mięso wrzucamy do garnka, dolewamy wodę, dusimy. Cebulę kroimy w kostkę, siekamy czosnek - szklimy je na patelni. Kroimy pie...
Czas gotowania
80 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-25 22:54:16
Krucha tarta z pieczarkami
Masło rozpuścić. Rozbić jajko do miski. Po trochu dodawać rozpuszczone, przestudzone masło, ucierając. Dodać proszek do pieczenia i sól. Wsypać mąkę i wyrobić ciasto, aż przestanie się kleić do dło...
Czas gotowania
95 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-25 22:58:41
Pieczarki z grilla
Moja propozycja dania z pieczarkami jest banalnie prosta i szybka, w zasadzie jest ona przekąską, doskonałą na letni grillowy czas. Mianowicie, z pieczarek odrywamy nóżki, myjemy główki i zostawiam...
Czas gotowania
25 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-25 23:02:03
Kruche sakiewki z pieczarkami
Przygotowanie ciasta: Mąkę wysypać na stolnicę , dodać schłodzone masło i posiekać nożem. Dodać żółtko, szczyptę soli i śmietanę. Składniki połączyć zagniatając kruche ciasto. Uformować kulę, zaw...
Czas gotowania
90 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-25 23:05:00
Cukinie nadziewane pieczarkowym farszem
Cukinie przekroić na pół i wydrążyć pestki. Pieczarki podsmażyć na patelni. W misce wymieszać fetę z połową kubka śmietany i posiekaną pietruszką. Gdy pieczarki będą już gotowe dodać je do masy. Na...
Czas gotowania
40 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-25 23:07:25
Grzybowo-ziołowy sos z sherry
Oczyść pieczarki starając się uniknąć mycia. Jeżeli jest to konieczne staraj się, żeby kontakt z wodą był bardzo krótki.  Odetnij przebarwione końcówki i uszkodzone części pieczarek, a następnie ci...
Czas gotowania
150 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-25 23:08:46
Pieczony pstrąg z pieczarkami i śmietaną
Pstrągi skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy czosnkiem (na zewnątrz i w środku), odstawiamy. Po godzinie rybę solimy,  układamy w naczyniu żaroodpornym. Pstrągi polewamy roztopionym masłem (4 ły...
Czas gotowania
60 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 21:09:53
Pieczarki nadziewane pastą feta
Pieczarki myjemy, usuwamy ogonki. Czosnek siekamy i rozcieramy z fetą oraz łyżeczką oliwy. Pieczarki nadziewamy przygotowaną pastą. Grzyby zapiekamy na grillu lub wkładamy do nagrzanego piekarnika....
Czas gotowania
20 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 21:14:23
Sandacz z pieczarkami
Oprawioną, umytą rybę przyprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny lub octem winnym. Obrać cebulę, pokroić w plastry. Grzyby umyć, pokroić. Rybę obtoczyć w mące i smażyć na połowie masła. P...
Czas gotowania
30 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 21:15:14
Sałatka wiosenna
Ugotowane jajka pokroić w plasterki, ser, szynkę w kostkę. Szczypiorek posiekać, rzodkiewkę pokroić w krążki, pieczarki w kostkę. Wszystkie produkty włożyć do salaterki, dodać śmietanę i majonez, s...
Czas gotowania
10 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 21:15:59
ciastka francuskie nadziewane brokułami, pieczarkami i serem
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Naszykuj pergamin do pieczenia. Na średnim ogniu rozgrzej patelnię. Dodaj masło, grzyby i sól, podsmaż 2 minuty. Dodaj czosnek i smaż kolejną minutę (czosnek mus...
Czas gotowania
30 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 21:17:20
Brązowy ryż z szafranem i pieczarkami
Pory i czosnek dusimy w szybkowarze przez ok 3 minuty. Wodę podgrzewamy, dodajemy sól, wlewamy do porów, wrzucamy brązowy ryż, grzyby, marchewkę, nasiona kopru włoskiego, szafran i pieprz. Przykr...
Czas gotowania
40 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 21:18:05
Placki drożdżowe z pieczarkami i rukolą
W misce mieszamy drożdże z cukrem i 120 ml ciepłej wody. Dodajemy mąkę, sól i wyrabiamy. Ciasto nakrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 225 stopni, wyrabiamy ciasto, ...
Czas gotowania
140 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 21:19:43
Włoska frittata
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Brokuły, pieczarki, czerwoną paprykę i cebulę lekko przesmażyć na maśle (Warzywa powinny zostać jędrne i kolorowe), zdją...
Czas gotowania
40 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 21:22:15
Sos pieczarkowy
Pieczarki, cebulę i czosnek kroimy (możecie je pokroić na duże kawałki). Na patelnię wrzucamy pieczarki, cebulę i czosnek-smażymy. Wlewamy bulion, dusimy. Dolewamy śmietanę - solimy, pieprzymy do s...
Czas gotowania
15 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 21:33:09
Pieczony pstrąg tęczowy
Połowę masła rozgrzać na głębokiej patelni, wsypać posiekaną cebulę, smażyć 5 minut na małym ogniu często mieszając. Dodać umyte i pokrojone pieczarki i smażyć dalsze 5 minut. Cebulę i pieczarki wy...
Czas gotowania
60 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 21:36:05
Zapiekana marchewka z pieczarkami.
Marchewkę kroimy kostkę, zalewamy małą ilością wody, dodajemy sól, pieprz, szczyptę cukru oraz łyżkę masła. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem. Pieczarki kroimy w paseczki, smażymy na maśle i łą...
Czas gotowania
35 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 21:39:35
Pieczarki duszone w winie
Grzyby kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię, kiedy woda odparuje dodajemy wino. Dusimy pod przykryciem 5-7 minut. Zdejmujemy pokrywkę, czekamy aż wino odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Chl...
Czas gotowania
15 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 21:45:00
Łazanki
Kapustę szatkujemy. Gotujemy lekko osoloną wodę w garnku - parzymy kapustę. Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy na maśle. Gotujemy makaron. Wszystkie składniki wrzucamy na głęboką patelnię, przy...
Czas gotowania
30 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 22:11:47
Sałatka z marynowanych pieczarek
Pieczarki,ser żółty i ogórki kroimy w kostkę,szynkę w paski.Natkę pietruszki drobno szatakujemy.Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i dodajemy majonez. ...
Czas gotowania
20 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 22:13:25
Parówki w cieście drożdżowym z pieczarkami
Ciasto: Mleko podgrzać i dodać drożdże,cukier i część mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wsypać pozostałą mąkę dodać olej, sól, jajko roztrzepane za pomocą widelca i wyrośnięt...
Czas gotowania
120 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 22:15:19
Zapiekana ryba z podwójną łuską
Ziemniaki ugotować al dente, obieramy i kroimy w bardzo cienkie plasterki, połowę wykładamy do posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego doprawiamy solą i pieprzem czosnkowym. Na ziemniaki układa...
Czas gotowania
40 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 22:18:34
Schab z pieczarkami
Posiekaj cebulę, pieczarki i paprykę. Razem uduś na maśle. Przypraw Delikatem, pieprzem i tymiankiem. Przestudź. Dodaj bułkę tartą, wbij jajko, wymieszaj.Mięso opłucz, osusz. Trzykrotnie natnij wzd...
Czas gotowania
120 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 22:20:24
Paszteciki
Wszystkie składniki (za wyjątkiem śmietany) potrzebne do przygotowania ciasta wkładamy na stolnicę. Do mąki kroimy margarynę kruszymy drożdże dodajemy jajko i żółtka zagniatamy. Jeśli ciasto nie ch...
Czas gotowania
120 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-11-13 09:07:52
Sałatka z pieczarkami i śledziami
Filety śledziowe moczymy w wodzie około godziny, aby nie były zbyt słone. Wymoczone filety rybne kroimy na paseczki ok centymetrowe. Pieczarki kroimy na 4 części, cebulki na piórka. Paprykę myjemy ...
Czas gotowania
10 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 22:23:54
Faszerowana rolada rybna w galarecie
Karpia oddzielamy od kości i skóry, wybieramy mięso w miejscach gdzie nie ma ości, dodajemy do fileta z dorsza. Pozostałe części ryby wrzucamy do garnka razem z obraną włoszczyzną, dodajemy zi...
Czas gotowania
150 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 22:25:20
Sałatka z pieczarkami, serem i szyneczką
Pieczarki kroimy na cztery części. Ser żółty i szynkę na paseczki. Ogórki konserwowe kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie skłądniki pokrojone mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy majonez...
Czas gotowania
15 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 22:29:14
Sałatka śledziowa z pieczarkami
Wszystkie składniki kroimy w kostkę.Dodajemy groszek i wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy majonez i gotowe:) ...
Czas gotowania
60 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 22:31:13
Uszka z pieczarkami
Pieczaki dobrze umyć, pozbawić ogonków i obrać z łupinek, cebule również umyć i obrać. cebule posiekać w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać tłuszcze i zesmażyć cebulę, aż zacznie się rumienić, c...
Czas gotowania
120 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2014-01-10 09:06:52
Babeczki pieczarkowe
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopnii Celcjusza, przygotowujemy ciasto; na stolnicę wysypujemy mąkę oraz sól, robimy wgłębienie do którego wlewamy żółtko oraz pokrojone w mniejsze kawałk...
Czas gotowania
45 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 22:39:20
Pierogi z kapustą i pieczarkami
Suszone grzyby zalać gorącą wodą i zostawić na noc, po czym dodać sól i gotować 20 minut, odcedzić i pokroić w drobne kawałki. Kapustę posiekać i włożyć do garnka, podlać 2 szklankami wody i dusi...
Czas gotowania
120 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 22:43:30
Bigos z pieczarek
Pieczarki myjemy i kroimy w paski. Smażymy je na maśle doprawiając lekko solą. Cebulę obieramy i kroimy w pióra.Smażymy na maśle, solimy, podlewamy wodą i dusimy. Na oddzielnej patelni podsmażamy p...
Czas gotowania
35 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 22:52:02
Cykoriowe łódeczki parmezanowo - pieczarkowe
Zaczynamy od cykorii. Z natury warzywo to ma goryczkę lecz łatwo się jej pozbyć. Z przekrojonej cykorii delikatnie usuwamy głąby, aby nie uszkodzić liści. Połówki cykorii blanszujemy 3 minuty w oso...
Czas gotowania
30 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 22:47:46
Rolada serowa
Pieczarki podsmażyć do odparowania wody. Szczypiorek drobno pokroić. Miękkie masło utrzeć z serkiem topionym, dodać wystudzone pieczarki i szczypiorek. Wymieszać i doprawić solą, pieprzem. Do masy ...
Czas gotowania
40 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 22:59:08
Ryba w cieście drożdżowym z pieczarkami
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać ciepłe, stopione masło, resztę składników, wymieszać,  zagnieść, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ...
Czas gotowania
120 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 23:02:02
Niby ryba z pieczarkami
Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kosteczkę lub w piórka i podsmażamy na maśle, dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy przez chwilę. Odparowujemy wodę, aby pieczarki stały się suche, doprawiam...
Czas gotowania
40 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 23:05:00
Rogalki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Cebule pokroić i podsmażyć, pieczarki zetrzeć na grubych oczkach i podsmażyć razem z cebulą. Dodać kapustę kiszoną (wcześniej wygotowaną). Przyprawić do smaku. Po usmażeniu poczekać aż farsz wystyg...
Czas gotowania
60 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 23:05:40
Wakacyjne kanapki
Bułkę kroimy w poprzek na kromki (możemy użyć także świeżego wiejskiego chleba). Każdą z kromek smarujemy masłem. Na kromkach układamy szynkę a na niej pieczarki pokrojone w plasterki. Na części kr...
Czas gotowania
10 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 23:06:43
Koreczki z marynowanych pieczarek
Podstawę koreczków przygotowujemy z szynki lub sera (pamiętajmy, aby podstawa miała kształt sześcianu, o ściankach ok. 1,5 x 1,5 cm). W podstawę wbijamy wykałaczkę, następnie nadziewamy po jednej p...
Czas gotowania
20 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 23:08:06
Pieczarki faszerowane mięsem mielonym
Pieczarki myjemy i usuwamy nóżki, solimy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na pateln na odrobinie tłuszczu. Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z podsmażoną cebulką, wyciśniętymi ząbkami czosn...
Czas gotowania
40 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 23:08:33
Sałatka jarzynowa z pieczarkami
Pieczarki myjemy, wrzucamy do zimnej wody z dodatkiem 1 łyżeczki soli i sokiem z połowy cytryny i gotujemy około 15 minut. Następnie wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Można je p...
Czas gotowania
60 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 23:09:19
Grzyby jak ryby
Pieczarki po umyciu i wycięciu nóżek (używamy tylko samych kapeluszy) należy opanierować w przygotowanych wcześniej jajkach z dodatkiem Vegety, soli i pieprzu oraz w bułce tartej i usmażyć z obu st...
Czas gotowania
60 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 23:10:39
Pieczarki w cieście piwnym
Do miski wlewamy piwo zagęszczamy mąką. Ciasto powinno być gęściejsze niż do tradycyjnych naleśników. Tak, aby ciasto nie spływało z pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Pieczarki szcz...
Czas gotowania
15 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 23:11:13
Naleśniki z pieczarkami i szpinakiem
Pieczarki wraz z cebulą kroimy w cienkie plasterki i kilka minut przesmażamy na patelni. Szpinak przesmażamy z czosnkiem, dodajemy do smaku sól i pieprz. Naleśnika smarujemy szpinakiem a na górę na...
Czas gotowania
25 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 23:11:47
Sałatka lodowa z pieczarkami
Sałatę rwiemy (nie kroimy) na małe kawałki. Kroimy pomidory i cebulę, a pieczarki w paski. Do oliwy dodajemy cytrynę, cukier, sól, pieprz, musztardę i mieszamy na jednolitą konsystencję. Do sosu do...
Czas gotowania
10 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 23:12:56
Pieczarkowe co nieco
Pieczarki oczyścić, odciąć trzonki. Smażyć na oliwie na dużym ogniu, odparować, dodać czosnek i jeszcze chwilkę smażyć. Podlać octem balsamicznym, odparować, doprawić do smaku, posypać posiekaną na...
Czas gotowania
30 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 23:13:25
Pieczarkowy pasztet
Oczyszczone pieczarki zetrzeć na tarce, dodać posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą, jajka, sól i pieprz do smaku, dokładnie wymieszać, wyłożyć do żaroodpornego naczynia lub niewielkiej brytfanny...
Czas gotowania
30 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 23:14:00
Faszerowane pieczarki z serem pleśniowym
Pieczarki oczyszczamy, ogonki odcinamy i kroimy w kostkę. Podobnie – paprykę, cebulę i pomidory. Wszystko mieszamy i smażymy na oleju, dodając na końcu natkę pietruszki i pomidory. Dodajemy ter...
Czas gotowania
30 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 23:14:30
Pieczarki w panierce
Pieczarki dokładnie oczyścić, a następnie panierować w jajku i tartej bułce. Smażyć na średnio gorącym oleju. ...
Czas gotowania
15 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 23:15:06
Pieczarki w marynacie
Pieczarki obrać i blanszować przez kilka minut. Do przygotowanych wcześniej wyparzonych słoików włożyć drobno posiekaną marchew, cebulę, białą gorczycę i pieczarki. Zalać gorącą zalewą (woda, ocet,...
Czas gotowania
90 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 23:16:14
Papryka faszerowana pieczarkami
Pieczarki oczyścić, drobno pokroić. Papryki przekroić wzdłuż, usunąć gniazda. Cebulę i czosnek podsmażyć na maśle, pietruszkę posiekać. Połączyć pieczarki z cebulą, czosnkiem i pietruszką, dusi...
Czas gotowania
45 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 23:17:14
Pieczarki faszerowane mięsem
Pieczarki oczyszczamy, odcinamy nóżki. Nóżki i cebulę siekamy i podsmażamy na patelni, wyciskamy czosnek. Mięso mielone łączymy z podsmażoną cebulą, czosnkiem i jajkiem, dodajemy sól i pieprz. Jeśl...
Czas gotowania
30 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 23:17:51
Dorsz atlantycki z pieczarkami
Pieczarki oczyszczamy, pory opłukujemy. Pieczarki i pory kroimy w cienkie talarki. Filety z dorsza tniemy na pół, oprószamy solą i pieprzem. Ryby chwilę gotujemy w płaskim garnku (rondlu), w bu...
Czas gotowania
40 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
2013-10-11 23:18:27
Sałatka pieczarkowa
Pieczarki dokładnie oczyszczamy, jeśli trzeba – ostrożnie płuczemy. Przygotowujemy dressing: siekamy natkę, czosnek i miętę, dodajemy sok z cytryny i oliwę z oliwek, sól i pieprz do smaku. Odstaw...
Czas gotowania
30 min
Poziom trudności
Koszt wykonania
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.