Proszę o rozrzerzenie. W jakich warunkach prowadzona jest uprawa? Jakie jest podłoże, grzybnia?
Oczywiście, że tak! Mrozimy oczyszczone grzyby. Najlepiej pokroić pieczarki przed zamrożeniem (według uznania w paski, kostkę). Tak przygotowane grzyby można wrzucić na patelnię lub do garnka od razu po wyjęciu z zamrażalnika.
Warto też mrozić ogonki pieczarek, które zostają po przygotowaniu nadziewanych pieczarek. Mrożone ogonki świetnie nadają się na zupę.
Pieczarki dzielimy na białe, kremowe i brązowe. W każdej z tyh grup istnieje po kilka odmian.
Pieczarki najlepiej rosną przy temperaturze powietrza 16 -18 stopni Celsjusza.
Najbliższa konferencja odbędzie się we wrześniu. Więcej informacji o konferencjach na stronie www.sbgu.com.pl
Tak, to prawda. Kolor blaszek zmienia się wraz z dojrzewaniem owocników - od białego do brązowego. Ciemnieją zarodniki, które tworzą się w blaszkach.
Pieczarki rosną na podłożu sporządzonym z materiałów pochodzenia organicznego, głównie słomy i dodatków azotowych poddanych procesom fermentacji a następnie pasteryzacji. W rezultacie powstaje podłoże selektywne, wolne od organizmów konkurencyjnych dla grzybni pieczarki, w którym optymalne warunki do wzrostu i rozwoju ma tylko pieczarka. Sporządzanie podłoża trwa 3 tygodnie. Następnie jest ono szczepione grzybnią pieczarki, która opanowuje je przez 2 tygodnie. Kolejny etap to nakładanie warstwami neutralizowanego torfu. Po kolejnych 3 tygodniach można przystąpić do zbioru. Pieczarki plonują tzw. rzutami, w odstępach tygodniowych. W uprawach towarowych zbiera się 2 – 3 rzuty.
LITERATURA : "UPRAWA PIECZARKI", K.SZUDYGA, HORTPRES Sp. z o.o.
W uprawie pieczarek nie stosuje się w ogóle substancji chemicznych. Jedynym sposobem stymulacji ich wzrostu i ochrony jest stabilizacja temperatury i wilgotności powietrza. Można więc powiedzieć, że to jedno z niewielu warzyw produkowane w 100% metodą naturalną. Rośnie również świadomość walorów zdrowotnych i leczniczych pieczarek. Nie zawierają one bowiem powszechnego w żywności cholesterolu i są nisko kaloryczne. Pieczarki są bogate w potas, żelazo, miedź oraz witaminy, głównie D i B2. Amerykanie, będący pionierami badań w tej dziedzinie od dłuższego już czasu badają już pozytywny wpływ pieczarek w profilaktyce leczenia raka piersi i prostaty. Być może więc niedługo pieczarki staną się powszechnym składnikiem diety stosowanej w leczeniu tych schorzeń. (źródło: http://www.okechamp.pl)
Tak, to ergotioneina.
Pieczarek nie trzeba obierać, wystarczy je opłukać lub oczyścić szczoreczką.
Tak, można je spożywać na surowo, dlatego poleca się je też w surówkach.
http://www.freshmarket.com.pl/pl/o_konferencji/o_konferencji/nominowane_produkty?more=1990802476
Witam! Pieczarka zawita do Łodzi już w najbliższą sobotę, 3 września - bawimy się w Galerii Łódź, na hali marketu Carrefour. Serdecznie zapraszamy! Startujemy o 10.
Pytanie słuszne - słowo "hodowla" jest tu użyte niewłaściwie, powinno być po prostu "uprawa".
Jeśli przyrządzona potrawa będzie zbyt ostra, należy dodać do niej trochę mleka, śmietany lub jogurtu. Zawierają one kazeinę, która skutecznie łagodzi pikantny smak. Jeśli żaden ze składników nie pasuje do dania, można spróbować podać go do popicia.
Jeśli po imprezie zostanie nam w butelce resztka wina, którą niekoniecznie będziemy chcieli wypić następnego dnia, możemy ją zamrozić w woreczkach do lodu, a następnie użyć do przyrządzenia sosów, zup i innych specjałów zawierających w przepisie wino. Jest dużo ciekawych przepisów z pieczarkami i winem.
Wkonując potrawy smażone w głębokim tłuszczu przed podaniem dobrze jest osuszyć na papierowym ręcznik.
Przygotowując smażone pieczarki faszerowane serem można zrobić podwójną panierkę, aby mieć pewność, że ser podczas smażenia nie wypłynie.
Aby naleśniki nie przywierały do patelni podczas smażenia należy użyć bardzo mało tłuszczu. Część tłuszczu w postaci roztopionego masła bądź oliwy można dodać do ciasta +- 1 łyżkę na porcję ciasta.
Wyróżniamy trzy użytkowe rodzaje pieczarek, które możemy wykorzystać w kuchni: białe, brązowe, portabella.